Amatörbild av den misstänkta ubåten. Foto: Försvaret
Amatörbild som visar den misstänkta ubåten. Foto: Försvaret
Försvar

Intresset för hemvärnet ökade med 100 procent 2014

Hemvärnet: Förhoppningsvis blir det färre kriser så att intresset minskar
1:10 min

Intresset för att gå med i hemvärnet ökar kraftigt.

Under 2014 har intresseanmälningarna ökat med cirka 100 procent jämfört med förra året, säger Mattias Ardin som är chef för Rikshemvärnsavdelningen vid Försvarsmaktens högkvarter.
– Jag tror att ökningen är kopplad till det ökade mediaintresset för försvarspolitiskafrågor, krisen i Ukraina och ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård, säger Mattias Ardin.

Allra mest ökade antalet anmälningar till hemvärnet under ubåtsjakten i Stockholms skärgård i höstas. Efter intresseanmälan följer säkerhetskontroller för att avgöra om den som söker är lämplig för hemvärnstjänstgöring och sen blir det utbildning.
– Vi är väldigt glada att det finns ett så stort intresse att ställa upp för Sverige ute i landet, men förhoppningsvis blir det mer normaliserat och inte så många kriser runt om i världen och då borde även intresset för hemvärnet gå tillbaka till mer normala siffror, säger Mattias Ardin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".