Kerstin Alnebratt, föreståndare Nationella sekretariatet för genusforskning. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Kerstin Alnebratt, föreståndare Nationella sekretariatet för genusforskning. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio

Jämställdhet i projekt inte långsiktigt

"Som kejsarens nya kläder"
1:53 min

Svensk jämställdhetspolitik är inte långsiktig. Det anser Kerstin Alnebratt som är föreståndare för det Nationella sekretariatet för genusforskning.

-Egentligen har vi inte kommit så långt på 20 år. Det är de här tidsbegränsade tillfälliga projekten så att man får upp ett intresse, bygger upp en kunskap, men när den perioden är slut så går det i stå och tillbaka till det gamla, säger Kerstin Alnebratt.

Hon fortsätter:

-Då undrar jag hur mycket det är värt och hur mycket den här strategin egentligen har fått genomslag eller om det mer är något vi säger i högtidstalen. Det tycker jag är någonting som behöver granskas och diskuteras ordentligt, säger Kerstin Alnebratt.

I år, 2014, fyller den moderna svenska jämställdhetspolitiken med jämstäldhetsintegrering i centrum 20 år. Jämställdheten ska in i alla politikområden, var det tänkt. Men så har det inte blivit, konstaterar Kerstin Alnebratt. Visserligen har det funnits ett antal jämställdhetsministrar. Men genomarbetat och systematiskt har det inte blivit, och inte integrerat som det var tänkt. Så vad behövs?

-De jämställdhetspolistiska målen måste brytas ned till de olika politikområdena, bli mycket tydligare med vad man vill från politikens område, ställa krav på sina myndigheter, och på återrapportering, säger Kerstin Alnebratt.

Sen måste man också enligt Kertin Alnebratt prata om kvinnor och män inte bara som homogena grupper utan förmå se de stora skillnaderna inom grupperna. Det är först då man kan göra insatser som får betydelse, menar Kerstin Alnebratt.

Men trots att det enligt Kerstin Alnebratt saknas politisk driv i jämställdhetsfrågan så är hon ändå  förhoppningsfull.

-Hade inte människor som jobbar med feminism, jämställdhetspolitik och jämställdhetsarbete varit förhoppningsfulla så hade det här arbetet gått i stå för länge sedan, säger Kerstin Alnebratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".