Linnea Lindahl åker buss på jullovet. Foto Ulla Öhman
Linnea Lindahl åker buss på jullovet. Foto Ulla Öhman

Gratis buss på skolloven för unga i Härnösand medan andra måste betala

"Det blir ju att man åker mera buss"
1:44 min

Att åka buss gratis under skolloven. Det kan alla ungdomar göra som bor i Härnösands kommun men varför bara där?

På Din tur säger Annica Kjellin som är marknadschef att man ibland får frågor om varför bara ungdomar i Härnösand får gratis buss på skolloven medan alla andra måste betala. Många tycker nog att det är orättvist, säger hon.

Men det är helt upp till kommunerna själva att bestämma hur man vill göra. 

– Vi prioriterar ungdomarna i Härnösands kommun och vill att de ska vänja sig vid att åka buss och då tar vi också kostnaden som följer med, säger Ulf Andersson. Enligt honom kostar det kommunen mellan 50 000 och 75 000 per år att erbjuda gratis buss för alla upp till nitton år under skolloven. I Härnösand får dessutom alla åka buss gratis på lördagar.

I Örnsköldsvik finns också planer på att införa gratis buss under loven.

– Det är politiska beslut som varje kommun får ta för sig. I Sundsvall har man istället väldigt billiga resor för pensionärer som bara betalar en hundralapp i månaden oavsett hur mycket de åker, säger Ulf Andersson.

Det finns en diskussion i Härnösand om att på sikt införa helt gratis bussar för alla, nåt som enligt Ulf Andersson skulle kosta omkring tre miljoner kronor per år.  

– Just avgiftsfri kollektivtrafik och om det är bra eller inte, det är en omdebatterad fråga. Men vi har iallafall sett att vad gäller ungdomar så det de som  är framtidens kollektivtrafikresenärer och då är det  positivt att de vänjer sig vid att åka buss och att se positivt på det.

Fotnot:
Din Tur är namnet på det transportkoncept som Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län erbjuder länets kollektivtrafikresenärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".