Tilde Gabriels föddes tillslut i Umeå på universitetssjukhuset. Foto: Viktor Åsberg/SR
1 av 2
Tilde Gabriels föddes tillslut i Umeå på universitetssjukhuset. Foto: Viktor Åsberg/SR
Orienteringsskylt för vårdavdelningar på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Orienteringsskylt för vårdavdelningar på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Fick ingen förlossningsplats under växelstängningen

Tone Gabriels: Inte välkommen någonstans
2:52 min

Tio föräldrapar åkte till universitetssjukhuset i Umeå vid förlossningen under växelstängningen av BB-avdelningarna. Tone Gabriels och hennes sambo hade inget annat val. De fick inte plats på någon annan avdelning, säger hon.

– Det kändes jättejobbigt att sitta i bilen med värkar och inte riktigt veta hur det ska gå. Jag blev väldigt frustrerad och tänkte "vad ska vi göra om vi inte är välkomna någonstans?", säger Tone Gabriels.

När Tone Gabriels och hennes sambo från Örnsköldsvik åkte mot BB i Sollefteå, som de i förväg blivit hänvisade till, svarade ingen på avdelningen när de ringde under färden dit. När de väl fick kontakt var avdelningen redan fullbelagd. Paret skulle sedan själva hitta någon annan förlossning som kunde ta emot dem.

– Det kan ju inte komma som en överraskning att många har varit beräknade den här perioden. Det måste man ha kollat upp innan, säger Gabriels.

Verksamhetschefen för kvinnoklinikerna, Marju Dahmoun, säger till P4 Västernorrland att växelstängningen fungerat bra sammanfattningsvis

Beräknar ni inte att fler kommer för att föda vid en avdelning?

– Ja, det gör vi. Avdelningarna har ett begränsat antal platser och det kan hända att många kommer in samtidigt, säger hon.

Så det går inte att öppna fler platser på en avdelning vid växelstängning?

– Det här är en personal- och säkerhetsfråga i första hand. Man har en planerad personal och att då akut få in fler kan vara svårt. Då hänvisar man istället, säger hon.

Landstinget växelstängde BB-avdelningarna i Örnsköldsvik och Sollefteå för att spara in personalkostnader. Revisorerna räknade på en besparing mellan 700 000 och en miljon kronor. Det blev starka reaktioner framförallt från föräldraparen. De var oroliga för dåligt vinterväglag och långt avstånd när paren från Örnsköldsvik hänvisades till Sollefteå och vice versa.

Totalt åkte tio par till Umeå för att föda istället. Nu blir landstinget i Västernorrland skyldiga Västerbottens läns landsting kostnader för utomlänsvård.

Vad innebär det? Hur mycket sparar ni egentligen?

– Vi har inte räknat pengarna än och hur stor vinsten kommer att bli. Vi hade på känn att en hel del skulle åka till Umeå, säger Dahmoun.

Hur mycket kommer kostnaden påverka resultatet, tror du?

– En hel del. Men det är för svårt att veta nu, säger Dahmoun.

En annan ung kvinna från Örnsköldsvik åkte till Sollefteå natten mot julafton för att föda sitt första barn. Hon berättar för P4 Västernorrland om snöovädret. – Resan dit var en hemsk upplevelse. Jag hade gärna haft med politikerna i baksätet så de fått dela känslan, stressen och oron  som vi hade, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".