Inger Häggström
1 av 2
"Jag hade hög feber, kraftig huvudvärk, illamående och mycket värk i kroppen", säger Inger Häggström som drabbades av sorkfeber i december. Foto: Billy Abraha
Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.
2 av 2
Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Billy Abraha

Många sjuka av sorkfeber i Västernorrland

Inger Häggström: Jag har aldrig varit så sjuk
1:50 min

Denna vinter har det varit många fall av sorkfeber i länet. År 2014 drabbades ungefär 100 personer av sjukdomen. Det går att jämföra med bara 37 fall året innan.

En av alla som har varit sjuk i sorkfeber är Inger Häggström som bor i Söråker i Timrå kommun. Hon blev dålig i december månad, och var sängliggande i flera veckor.

– Jag har aldrig varit så sjuk någon gång. Jag hade hög feber, kraftig huvudvärk, illamående och mycket värk i kroppen, säger hon.

 Att hon blev så pass sjuk överraskade henne.

– Jag har tidigare träffat folk som har sorkfeber men jag har aldrig förstått hur sjuka de är, säger Inger Häggström.

Hon är långt ifrån den enda som har drabbats av sorkfeber den senaste tiden. År 2014 har ungefär 100 västernorrlänningar blivit sjuka. Det går att jämföra med knappt 40 som blev sjuka år 2013 och 14 personer år 2012. Det krävs att man går tillbaka till år 2010 för att hitta liknande nivåer som år 2014. 

– Det mönster som vi ser över längre tid är att det blir ett sorkfeberår var tredje eller var fjärde år, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i landstinget Västernorrland.

Sorkfeber sprids inte från människa till människa, utan genom sorkens avföring och urin. Det hamnar i dammpartiklar som människor råkar andas in när man kanske städer en vedbod eller sommarstuga, och då kan man bli sjuk.

Sorkfeber går oftast över av sig själv. Symptomen liknar en vanlig influensa, och sjukdomen är betydligt mer vanlig i norra Sverige än i södra.

– I dessa tider när vi har stafettläkare som till stor del kommer från södra Sverige så är det rätt väsentligt att de lär sig den här sjukdomen. Även om alla läkare i Sverige har det här i sin grundutbildning så varierar medvetenheten om diagnosen beroende på hur ofta man ser den, säger Lars Blad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".