Beväpnade män stormade en fransk satirtidning i Paris. Foto: AFP Photo / Philippe Dupeyrat / TT.
Foto: AFP Photo / Philippe Dupeyrat / TT.

Ella Stark i Paris: Vi är i chock

"Det är mot hjärtat av journalistiken"
3:50 min

Efter dagens massaker på den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris beskriver Ella Stark från Sundsvall situationen i den franska huvudstaden som chockad.

Minst tolv personer uppges ha dödats och flera har skadats på den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris. Stämningen i Frankrikes huvudstad Paris beskriver Ella Stark idag som chockartad. Ella från Sundsvall har bott i den franska huvudstaden i många år, i närheten av tidningens redaktion, och idag sparar hon inte på orden:

– Vi är i chock. Det är ett bra ord för att beskriva läget. Vi går här, jag och mina kollegor, och klickar på telefonerna för att få mer information.

Tidningen är välkänd i Frankrike och deras teckningar är vanliga referenser i den franska vardagen.

-– Det är en satirtidning som kan vara ganska grov ibland men som försvarar sin rätt att få utrycka sig. Det här är ett slag mot hjärtat av journalistiken, tycker jag. Jag läser den inte regelbundet men deras teckningar ser jag ofta.

Den franska presidenten Hollande har sagt att flera attentat har förhindrats den senaste tiden och att säkerhets nivån i Paris nu är högsta möjliga.

– Hur jag förhåller mig till det? Man vänjer sig. Det går ju alltid beväpnade vakter eller militärer på de stora stationerna. Sedan många år är till exempel alla de vackra parisiska soptunnor utbyta mot plastpåsar för att man inte ska kunna lägga bomber i dem. Jag känner mig inte hotad i den här staden men varje gång jag ser en militär tänker jag att det här inte är klokt. Jag vet inte hur det blir nu.

Vad tänker du om det som händer?

– Jag är rädd för det som redan händer. Jag är rädd för det som händer i Tyskland, jag är rädd för främlingsfientligheten och jag är rädd för att många obskyra grupper får vatten på sin kvarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".