Vätgasbil. Foto: Vätgas sverige
Planer för vätgasbilar på Green Highway. Foto: Vätgas Sverige

Planer för vätgasbilar på E14

Inom några år ska ska man kunna tanka miljövänlig vätgas på E14 mellan Sundsvall och Trondheim. De flesta biltillverkare lanserar vätgasbilar de närmsta åren, och det är fordon som bara skickar vattenånga ut ur avgasrören.

På den så kallade Green Highway, E 14 mellan Sundsvall och Trondheim, planeras att bli en grön vägsträcka med möjlighet att till exempel ladda elbilar.

Nu expanderas planerna för före år 2020 hoppas man att Green Highway blir den första vägsträckan i landet som kan erbjuda vätgas till fordon.

– Det behövs lämpliga platser att tanka vätgas och att bygga de här nya mackarna på, säger Johan Klockare Öhrnell projektledare på Green Highway, Sundsvalls kommun.

Projektet Green Highway vill nu få igång ett samarbete med producenter av vätgas samt att gaspumpar sätts upp längs vägsträckan.

Regionen i mellannorrland kan själv bli en stor del i tillverkningen av vätgasen. För redan idag finns vätgas som en restprodukt hos en del industrier i Västernorrland

– Ja absolut och man kan även producera vätgas genom elektrolys, man delar vatten, och det kan man göra i stort sett var som helst, säger Klockare Öhrnell.

Intresset är också stort för vätgas hos drivmedelsbolagen, alltså de bensinmackar längs E14 där vätgaspumparna kan komma att placeras.

– Det finns ett stort intresse hos bolagen för omställningen från fossilbränsle till en fossilfri ekonomi, säger Klockare Öhrnell.

Även antalet laddstolpar för elbilar kommer att öka längs E14, en fördubbling väntas de kommande åren.  

Så med vätgassatsningen vill Green Highway profilera sig ytterligare som en grön korridor in i framtiden.

– Det är möjligt att vi blir unika som en sträcka fossilfri transportkorridor där det finns både vätgas, biogas och andra förnybara bränslen. Det blir vi väldigt glada för i så fall om vi kan vara ett sådant gott exempel, säger Johan Klockare Öhrnell på Green Highway, Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".