Tord Sundquist och Patrik Eriksson är druider i Ånge Foto: Lotte Nord/SR
1 av 2
Tord Sundquist och Patrik Eriksson är druider i Ånge Foto: Lotte Nord/SR
Ämbetsmän Argo. Foto: Privat
2 av 2
Ämbetsmän Argo. Foto: Privat

Druidtätt i Ånge

Tord Sundquist och Patrik Eriksson är old ärker
6:04 min

En druid var en sorts vis man som visste mycket om medicinalväxter, kultur och politik. Dessutom sas han kunna spå framtiden. Från den urgamla druid-tron är steget väldigt långt till den i högsta grad levande Druid-ordern i Ånge. Men det finns beröringspunkter. Och ett märkligt faktum - att Ånge är druidtätast i Sverige.

Ett par Ånge-druider väntar i en helt vanlig villa i Ånge mitt i Sverige. Det är Patrik Eriksson och Tord Sundquist

Vi dricker kaffe och de berättar om Druiderna. Ett ordenssällskap med rötter i 1700-talet och egentligen inte har nåt gemensamt med druider som vise män. De var kelter eller galler och som i alla fall jag förknippar med seriefigurerna i Asterix, Obelix - och druiden Miraculix.

Via nätet kan man läsa om druid:

"Ordet sägs komma från indoeuropeiska dru som, enligt Plinius d.ä, betyder ek. Druiderna utför inget offer utan ett ekblad. Därför namnet, druider, från grekiska ord dryas, som betyder just ek. Också i Norden hade träd en central roll vid tiden för vår tideräknings början - med myten om asken Yggdrasil som höll världsaltet".

Träd verkar vara något vi människor gillar. Vissa har skogen som kyrka. Andra tittar på filmer som Avatar - där blå varelser på en annan planet bokstavligen har band till träd för att kunna leva.

Men nu är vi långt från Ånges druider. Som är en del av Svenska druid-ordern. Den som blir rekommenderad in i den här herr-klubben får ett nybörjarnamn, nämligen eubat.

Det är många grader att hålla ordning på. Det blir en särskild hierarki för de vuxna gossarna. Från eubat, bard och druid. Vidare till old ärk, eller riks old ärk. Patrik Eriksson, är precis som Tord Sundquist old ärk.

1781 föddes klubben i London. Och nog kan man tänka sig att en del nobla herrar ville vända världen ryggen och skapa sin egen ordning. Franska revolutionen stod för dörren. I det nya landet Amerika var det krig och man ville bli självständigt från kungariket Storbritannien. Och flyktingen William Herschel, han var tysk men blev britt - han hade precis upptäckt planeten Uranus. Den tiden var också en tid då allt kunde hända. Men nu är vi - igen - långt från Ånge.

Fast kanske ändå inte. De nutida medlemmarna i Druid-ordern vill precis som sina 1700-talsbröder mötas som vänner, kunna fredligt diskutera, äta, dricka - och dra in pengar till välgörenhet. Det är det främsta syftet med druid-ordern idag. Och Ånges druider delar årligen ut lokala stipendier. Både till män och kvinnor. Senast var det till fotbollstjejen Linnea Cantzler. Även prostatacancerforskningen får betydande bidrag.

Nästan 50 druider är med i Ånge, och även ett gäng i Fränsta i samma kommun i Västernorrland. I Sollefteå har druiderna funnits. I Kramfors finns man. Det är ett slutet sällskap med hemliga ritualer som växer: på 2000-talet har druiderna etablerats i Finland - och på Island.

Men att det skulle vara något magiskt med det växande intresset för druid-ordern tror inte Patrik Eriksson och Tord Sundquist. De menar att det är en förening som tror sin historia, eller tack vare, ligger helt rätt i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".