Jan Bergquist
Jan Bergquist. Foto: Billy Abraha

Insändaren om Norrlandsbegreppet blev en snackis på nätet

Jan Bergquist: Ett fenomen som är svårt att förstå
1:23 min

Jan Bergquist från Härnösand skrev en insändare som har blivit en viral succé, och har delats nästan 15 000 gånger. Insändaren, som publicerades på allehanda.se för en vecka sedan, handlar om att många säger att de kommer från Norrland istället för ett län eller ett landskap.

Jan Bergquist tycker att det är fel att många säger att de kommer från Norrland istället för att säga exempelvis Medelpad och Ångermanland.

– Det finns ingen värmlänning som säger att den är från Svealand eller smålänning som säger att den är från Götaland. Men är man från Lappland så säger man Norrland, och är man från Ångermanland så säger man Norrland, säger Jan Bergquist.

Vad tänker du om det här?

Det är ett fenomen som jag har svårt att förstå, säger han.

Han ser ett problem med att många slentrianmässigt säger att de kommer från Norrland.

– Det här är ett begrepp som gör att Norrland verkar mindre än vad det är. Det gör att vi i långa loppet förlorar på att använda oss av Norrlandsbegreppet. När det ska ske etableringar av statliga myndigheter så finns det en risk att de som bestämmer missar att Norrland täcker ett väldigt stort område, säger Jan Bergquist. 

Hans insändare har blivit en viral succé. Den har delats ungefär 15000 gånger.

– Tidningen beskrev för mig att de inte har varit med om något liknande, och det tycker jag är väldigt roligt, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".