Jan Johansson, vd för SCA. Foto: TT
Jan Johansson, vd för SCA. Foto: TT

Starka reaktioner på SCA:s resor

Carl Rosén: Många är irriterade
1:57 min

Att SCA rustat upp en jaktstuga för 100 miljoner där bolagets ordförande jagar, använder bolagets privatjet för att låta vdn:s fru resa över hela världen och själv har vd:n och ordförande använt planet för jaktresor har väckt starka reaktioner.

Hur ser du på SCA-topparnas resor? Berätta i kommenteringen.

Anställda har reagerat på hur företagets pengar används och aktiespararna kräver nu en särskild granskning.

– När det kommer fram information om att de högsta cheferna använder bolaget som sin egen förläning och kanske utnyttjar företagets resurser på ett sätt man aldrig skulle tillåta längre ner i organisationen är allvarligt, säger Carl Rosén, vd för Aktiespararna.

Det är Svenska Dagbladet som tillsammans med  analyssajten N360 bland annat har granskat SCA:s ordförande Sverker Martin-Löfs jaktresor. Han har låtit jakthundar, barn och barnbarn flyga i bolagets plan, hur privatplanet skickats för att hämta en glömd plånbok eller en kock i Europa. Granskningen visar också hur vd Jan Johansson, med rötter i Timrå, har tagit med sig sin fru på ett stort antal resor till destinationer som Dubai, Miami, Verona och Barcelona.

– Det är många som är irriterade. Inte bara bland aktieägarna utan även de som jobbar i företaget.

SCA har dessutom rustat upp en jaktstuga i Härjedalen för över 100 miljoner kronor enligt källor till Svenska Dagbladet, där jagar bolagets ordförande Sverker Martin-Löf och andra direktörer i Industrivärden-sfären. Mångmiljoninvesteringarna i anläggningen kom ungefär samtidigt som SCA sjösatte besparingsprogram 2012. I samma veva skulle ungefär 100 anställda sägas upp i Sundsvall.

För anställda på SCA som P4 Västernorrland pratat med kom Svenska Dagbladets avslöjandena som en överraskning och det är något som väckt reaktioner. Fackförbundet Pappers säger det här är något som det pratas om bland de anställda senaste tiden och facket inväntar nu den utredning som SCA:s revisorer ska göras av resorna som gjorts.

Efter Svenska Dagbladets granskning har SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf sagt att han avgår 2016. En ny resepolicy införs i SCA som inte tillåter direktörerna att ta med sig anhöriga på bolagets privatjet och en granskning ska genomförs av alla flygresor. Men det är bolagets egna revisorer som ska utföra granskningen, vilket är ett problem enligt Aktieägarna.

– Det är inte lyckat att revisorerna granskar sitt eget arbete. Det finns andra sätt att granska resorna på, en idé är med särskild granskarer eller att det sker via en advokatbyrå, säger Carl Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".