Medicin. Olika slags tabletter i doseringsskålar.Foto: Jessica Gow/TT
Medicin. Olika slags tabletter i doseringsskålar.Foto: Jessica Gow/TT

Landstinget vill minska på miljöstörande mediciner

Vissa mediciner kan påverka miljön negativt och bland annat störa fiskars reproduktionsorgan om dom kommer ut i naturen. Nu vill landstinget i Västernorrland göra något åt medicinernas miljöpåverkan, skriver man i miljö- och energiplanen för 2015-2019.

Läkemedelsrester kan i dagsläget inte renas i reningsverken, utan passerar via avloppen ut i naturen och kan påverka naturen negativt.

Bland annat har forskning visat att vissa läkemedel påverkar vattenliv negativt, fiskars reproduktion kan störas ut till exempel.

Men nu vill landstinget i Västernorrland genom utbildning få receptförskrivarna i landstinget att välja miljövänligare mediciner där det går. Till exempel om två läkemedel har samma funktion så ska det läkemedlet som har minst effekt på naturen väljas.

Som exempel vill landstinget minska förskrivningen av det smärtstillande läkemedlet diklofenak och bredspektrum-antibiotika som båda har negativa miljöeffekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".