Kramfors kommunskylt. Foto Ulla Öhman
Foto Ulla Öhman

Inga väktare i Kramfors

Håkan Häggqvist: Kollegorna har mötts av knivar och skjutvapen
0:56 min

Från och med idag är det inga väktare som går runt på gator och torg i Kramfors. Trots en hotbild mot väktare så förväntas de att arbeta ensamma, men det har facket satt stopp för. 

Trots att hotbilden mot väktare i Kramfors har vuxit, enligt facket, så har dubbelbemanningen för väktarna upphört. Väktarna förväntas istället att arbeta själva. Men eftersom ensamjobbet innebär en risk för väktarna har skyddsombudet satt stopp för ensamarbetet.

– Vi möts av våldsbenägna människor som innebär en fara för arbetstagarens liv eller hälsa, säger Håkan Häggqvist, Securitasanställd och lokalt skyddsombud för Transportarbetarförbundet.  

Arbetsgivaren Securitas har lämnat över ärendet till Arbetsmiljöarbetet för överprövning Från fackets sida väntar man på vad Arbetsmiljöverket ska komma fram till, och hur Securitas sedan kommer att agera. 

– Vårt krav är att ha dubbelbemanning, säger Håkan Häggqvist.

Arbetsgivaren Securitas vill inte kommentera detta innan Arbetsmiljöverket kommer med ett besked. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".