Ånge kommun Foto: Sara Johansson/SR
Ånge kommun Foto: Sara Johansson/SR

Nytt projekt ska skapa jobb åt unga i Ånge

Socialchef: Det kommer att finnas jobb i framtiden
1:38 min

Försörjningsstödet för 2014 var de lägsta på över fem år i Sundsvall, Örnsköldsvik och Kramfors. Det på grund av olika arbetsmarknadsprojekt i kommunerna som för många skapat arbete och lön istället för bidrag. Men en av kommunerna där försörjningsstödet ökade ifjol är Ånge där man ser en ökning av främst unga som inte får jobb.

Grannkommunen Sundsvall såg en minskning av sitt försörjningsstödet från 120 till 105 miljoner under 2014. Även Kramfors och Örnsköldsvik är nere på 2009 års nivåer när det gäller försörjningsstöd.

Men i Ånge har man de senaste åren sett en ökning av utbetalningarna och det är främst gruppen unga vuxna som har ökat.

– Vi kan se flera orsaker till ökningen. En är att flera stora företag lagt ner i Ånge och det har påverkat ungdomars möjlighet att få jobb, säger Katarina Persson socialchef på kommunen.

För fortfarande påverkar nedläggningarna av till exempel posten och SJ i Ånge. För ungdomarna på orten innebär det att många korta, tillfälliga jobb inte finns längre. Det har drabbat Ånge mycket hårt, säger Katarina Persson.

– Ja vi är mycket hårt drabbade, en av de hårdast drabbade kommunerna i landet om man tittar rent statistiskt, säger hon.

Men nu ska Ånge kommun försöka vända de negativa siffrorna. Förra året gjorde kommunen en stor kartläggning av ungdomsarbetslösheten och har även tittat på andra kommuner. till exempel Sundsvall, hur de har startat upp olika arbetsmarknadsåtgärder riktade mot unga vuxna.

Under våren kommer även Ånge att starta en arbetsmarknadsarena dit omkring 50 arbetslösa ungdomar ska kallas och hjälpas till jobb eller utbildning.

– Där kommer vi att hjälpa ungdomarna att få kontakt med företag i Ånge och det ska kunna leda till arbete eller vidareutbildning, säger Malgorzata Hammarberg på utvecklingsenheten på Ånge kommun.

Utflyttningen från Ånge är idag stor och framförallt är det de unga kvinnorna som lämnar kommunen. De män som bor kvar saknar många rätt utbildning för de jobb som ändå finns, till exempel inom vården

Och om ytterligare några år kommer det att finnas mycket jobb i Ånge, säger Katarina Persson.

– Ja till exempel inom vården där vi redan idag har ett behov och det kommer att öka eftersom vi har många pensionsavgångar de kommande åren. Så vi ser gärna att många utbildar sig där, säger Persson. Men det finns också många andra yrkesgrupper vi kommer att behöva framöver, säger hon.

Och 18-årige Daniel Westberg har ett tips till de som bestämmer i Ånge kommun.

– Det kanske gör mig väldigt impopulär med jag tycker de borde satsa mindre på idrott och mer på skolan, säger han.

Utbetalningar av försörjningsstöd i Västernorrland mkr:

År:                           2009      2013        2014
Sundsvall:                  108       120         105
Timrå:                       11,7       21,7        20
Härnösand:                20,5       23,4        22,6
Sollefteå:                   15,1       16,6        17
Ånge:                         8,5        6,9          7,4
Örnsköldsvik:             40         43           40
Kramfors:                  18,2       17,2        15,5

    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".