Lars Löfgren tipsar om film.
Lars Löfgren tipsar om film i P4 Västernorrland. Idag med en skådespelare i focus. Foto: Arkiv

Filmkännaren Lars Löfgren med Stallone i focus

Lars Löfgren om Sylvester Stallones karriär
15 min

Lars Löfgren har pratat film i P4 Västernorrland var tredje tisdag hela hösten. Nu tar vi sats med en helt ny termin. En skådespelares karriär presenteras, idag Sylvester Stallone.

Den skådespelare som hamnar i fokus denna vecka är ingen mindre än Sylvester Stallone (f 1946). Han har varit aktiv på vita duken i över 40 år och varit delaktig i över 70 filmer. För många är han känd som skådespelaren med den mumlande rösten och sin muskulösa kropp. Men, han har även skrivit manus till flera filmer samt regisserat ett tiotal filmer.

Sylvester Stallones genombrottsfilm är utan tvekan Rocky (1976, regi John G. Avildsen) som han både skrivit manus till och spelar huvudrollen i. Filmen handlar om den okända boxaren Rocky Balboa som får chansen att möta tungviktsmästaren Appolo Creed spelad av Carl Weathers. I filmen får vi även se Talia Shire spela Rockys oroliga fru Adrian. Filmen är en klassiker med flera uppföljare, alla med Stallone som boxaren Rocky.
Filmen vann 3 Oscar. Bästa film, bästa regi och bästa klippning.


1997 kom Cop Land (regi av James Mangold) ut på biograferna. Stallone gestaltar en godtrogen och vänlig polis i New Jersey som upptäcker korruption bland sina kollegor. En väldigt bra film med många etablerade skådespelare, bland annat Ray Liotta och Robert De Niro. Stallone var tvungen att fluffa till sig inför rollen som Freddy Heflin och det sägs att ha gick upp 20 kg i vikt och han blev även hyllad för sin insats i denna film.


För något år sedan närmare bestämt 2013 kom filmen Grudge Match i regi av Peter Segal. I denna film spelare Stallone ett gammalt boxningsproffs (dock inte Rocky Balboa) som på äldre dar ska möta sin gamla antagonist som spelas av Robert De Niro. Vi får följa dessa två envisa män som inte bara har ett förflutet som fiender i boxningsringen. De bråkar även om samma kvinna, spelad av ingen mindre än Kim Basinger. Småcharmig film som är överraskande bra!

Veckans TV-tips

Denna vecka fokuserar på Stallone så jag vill tipsa om The Expendables (2010) som går på kanal 6, onsdag kl 21. Filmen är regisserad av Stallone och i huvudrollerna finns hela actioneliten samt Stallone själv såklart. 100 procent Action och en del humor garanteras! 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".