En läkare lyssnar på ett spädbarns hjärta med ett stetoskop. Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Spädbarn kan få andningssvårigheter av RS-virus. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Ökning av fruktat småbarnsvirus

Barnläkare: En 15-tal barn har lagts in
1:26 min

Länssjukhuset i Sundsvall har sett en fördubbling av barn som drabbats av RS-viruset de senaste veckorna. Infektionen kan liknas vid en svårare förkylning som för de riktigt små barnen kan orsaka andningssvårigheter.

Vad gör du för att skydda ditt småbarn från RS-virus? Diskutera i kommenteringen! Är du drabbad? Hör gärna av dig till p4vasternorrland@sverigesradio.se

RS-viruset brukar komma i cykler och just denna vinter verkar viruset slå hårdare än normalt. 193 fall i landet första veckan 2015 och det ser ut att bli rätt många fall i Västernorrland också om man ser till det kommande året.

– Det kan bli uppemot 100-120 fall i hela Västernorrland under 2015 om det här håller i sig, säger Björn Stjärnstedt.

RS viruset drabbar barnen som en hård förkylning med snuva och hosta. Och för det riktigt små kan det bli extra jobbigt.

Barnen blir trötta, de äter sämre och får det jobbigt med andningen. Påminner en hel del om astmabesvär. Upplever man att barnet är påverkat och har det jobbigt så ska man ringa 1177 och diskutera med dom.

Att helt skydda barnen från viruset är mycket svårt men det finns saker man kan tänka på.

– Tycker man kan undvika stora folksamlingar inomhus, till exempel gallerior, och onödiga kontakter med förkylda barn. En bra handhygien är också bra att tänka på för viruset kan fastna på olika ytor som man kan få på händerna och sedan föra vidare, säger Björn Stjärnstedt barnläkare på länssjukhuset i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".