Sjukhuset i Örnsköldsvik
Foto: Lennart Sundwall/SR

Landstinget installerar solceller på sjukhustaken

Olle Bertilsson: De ger el året runt
1:09 min

Mitt i vinter- och snöväder har Landstingets solceller, som täcker 2 200 kvadratmeter av sjukhustaken i Örnsköldsvik och Sundsvall, nu tagits i bruk.

– De ger el året om de inte är snöbelagda, men det är vår, sommar och höst som de ger stora energimängder. När marssolen kommer nu ligger solcellerna färdiga på taken, säger Olle Bertilsson, miljöchef på Landstinget i Västernorrland.

Sedan tidigare finns 350 kvadratmeter solceller på Sollefteå sjukhus. Målet är att ha 7 000 kvadratmeter solceller på länets sjukhus inom fem år. Den senaste denna etappen har kostat sex miljoner och 35 procent av kostnaden har finansierats av solcellstöd från staten. Energin från solcellerna kommer att täcka två procent av landstingets elanvändning.

– Landstinget gör av med mycket energi så de täcker en mindre del av elbehovet. Men elen går rätt in i byggnaden och vi har inga kostnader för elnät eller skatt så det är bra ekonomi för landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".