Bensinpump Preem 95 oktan och diesel. Foto: AC Carlsson/SR
Oljepriset sjunker snabbare än priset på bensin. Det kan bero på att bensinbolagen nu kan tjäna pengar på bensinen. Foto: AC Carlsson/SR

Bensinpriserna fortsätter sjunka

Bilisten Nuria Valiulina: Det är bra att man sparar pengar till något annat!
1:19 min

Det senaste halvåret har priset på olja mer än halverats och är det lägsta på sex år. Det har gjort att även bensinpriserna sjunkit - men inte lika mycket som oljan.

– Ett par kronor billigare har det nog blivit. Det är bra. Då sparar man pengar till något annat, säger Nuria Valiulina, som tankar sin bil i Birsta, utanför Sundsvall.

Sedan i juni har priset på råolja sjunkit till under 47 dollar per fat.

– Det är mer än en halvering sedan i juni, så det är ett rejält ras. Det har satt sin prägel även på bensinpriserna, säger Jörgen Kennemar som är råvaruanalytiker på Swedbank.

Det har gjort att även bensinpriserna gått ner under samma tid - från över 14 kronor per liter till ungefär 12,30. Men, priserna har inte sjunkit i samma takt som oljan.

– Det beror delvis på att kronan sjunkit i värde jämfört med dollarn, säger Jörgen Kennemar.

Men även med hänsyn till valutaskillnaderna så har oljan sjunkit mer i pris än bensinen. Jörgen Kennemar säger att det också kan det bero på att bensinbolagen tidigare haft dålig lönsamhet och nu kan tjäna pengar genom att inte sänka priserna allt för mycket.

Bilisten Lasse Kronqvist tycker att bensinen borde bli ännu billigare.

– Det är ju nån som tjänar pengar på det, det är där det ligger. Konsumenterna får ju inte nytta av det, inte fullt ut, säger han.

Jörgen Kennemar påpekar att bensinpriset inte bara styrs av oljan utan också av skatter och avgifter

Prognoserna tyder på att oljan kommer fortsätta sjunka i pris, åtminstone under början av året. Jörgen Kennemar tror att även bensinen kommer bli billigare.

– Vi tror det kommer bli fortsatta prissänkningar. Det är inte osannolikt att bensinen sjunker till under 12 kronor litern, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".