Brytmärken vid altandörren efter villainbrott i Matfors. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Brytmärken på en altandörr vid ett villainbrott i länet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR/Arkiv

Villainbrotten fördubblades i Västernorrland

Polisen: De har gjort många inbrott på kort tid
1:44 min

Antalet villainbrott mer än fördubblades under 2014 jämfört med året innan. Från 112 till 243 inbrott på bara ett år. Det enligt statistik från brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Har du förbättrat stöldskyddet hemma efter inbrottsvågen? Diskutera!

Villor i Västernorrland var extra hårt drabbade av inbrott förra året. Över 240 fullbordade inbrott anmäldes och bara på ett par veckor i höstas registerades över 50 inbrott.

– Det var många brott på kort tid och sedan har de system för att hantera stöldgodset så om de blir gripna har vi svårt att leda det till bevis, säger Börje Öhman informationschef på polisen i Västernorrland.

Polisen misstänker att det är flera internationell ligor som ligger bakom inbrottsvågen. Och även om några personer har gripits av polisen under hösten fylls ligorna på underifrån.

Naturligtvis märks det när vi griper några inbrottstjuvar men de har bra påfyllning i de här ligorna så deras verksamhet fortsätter ändå.

Om man ser på alla anmälda brott har de enligt BRÅ minskat med 9 procent i Västernorrland. Till exempel våldsbrotten med hela 16 procent.

Men villainbrotten har gått i helt motsatt riktning med en ökning i länet på hela 117 procent. Också kraftigt om man ser på inbrotten i hela riket som ökade med måttliga sju procent.

– Jag vet inte om de väljer Norrland eftersom avstånden är stora och de tror att polisen är långt bort. Men man kan se att de områden de rört sig i är främst längs Norrlandskusten, till exempel Övik, där polisnärvaron är riktigt bra, säger Börje Öhman.

Vad ska ni göra för att bostadsinbrotten ska minska?

– Framförallt på underrättelsesidan där vi försöker få fram uppgifter och hålla koll på när ligorna kommer. Dessutom ha kontakt med våra kollegor utomlands för många av de här tjuvarna är kända förbrytare i sina hemländer, säger Börje Öhman informationschef på polisen i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".