Måns Mosesson. Foto: Sveriges Radio
Måns Mosesson. Foto: Sveriges Radio

Så formade hemtrakten Stefan Löfven som politiker

Måns Mosesson om "Min granne partiledaren"
6:12 min

Genom grannar, skolkamrater och tidiga politiska motståndare skildrar journalisten Måns Mosesson tre inflytelserika politiker i nya serien "Min granne partiledaren" i Sveriges Radio P1. Först ut är statsminister Stefan Löfven (S), uppvuxen i Ådalen. 

Hur har uppväxten i Ådalen format statsminister Stefan Löfven? Den frågan söker Sveriges Radio-reportern Måns Mosesson svaret på i en ny dokumentär. Han rör sig i trakterna av Sunnersta, Sollefteå och Örnsköldsvik och pratar med Löfvens gamla grannar, skolkamrater och arbetskamrater.

– Hemtrakten är intressant för att se politikern bakom vallöftena. Det är inte vilka kompisar som helst jag har pratat med utan sådana som känner politiken in på skinnet, säger Måns Mosesson till P4 Morgon. 

En av Löfvens gamla kompisar som Mosesson träffat är Pelle Ahltin.

– Han var ledare för lokala CUF i Undrom och Stefan hade precis startat SSU där. De "bondade" och stångades genom politiken och utifrån den erfarenheten kunde han förutse en hel del av de problem som Löfven ställdes inför efter valrörelsen. 

Reportaget är det första i en serie där även Fredrik Reinfeldts Täby och Gudrun Schymans Simrishamn kommer att skildras. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".