Glad ändå trots fallet på julaftonen men nu får Birgitta Holmgren Wallin gå med en stålställning i armen i fem veckor. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Glad ändå trots fallet på julaftonen men nu får Birgitta Holmgren Wallin gå med en stålställning i armen i fem veckor. Foto Ulla Öhman
Ömsom kallt och ömsom plusgrader; det är svårt att veta om och hur halt det är. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Ömsom kallt och ömsom plusgrader; det är svårt att veta om och hur halt det är. Foto Ulla Öhman

Kommission mot halkolyckor

"Det gick så fort så man hann inte tänka"
1:19 min

Trots att tusentals människor skadar sig så allvarligt när de halkar på vintern att de måste läggas in på sjukhus så har det gjorts väldigt lite för att parera halkolyckorna. Men nu ska regeringen tillsätta en kommission för att få ner antalet olyckor.

Minst 19 000 fotgängare, främst kvinnor, har skadats i halkolyckor de senaste tre vintrarna och nu tillsätter regeringen en kommission för att försöka få bukt med halk- och fallolyckor.

– Detta berör väldigt många äldre, och bakom döljer sig både en jämlikhets- och jämställdhetsaspekt. Fem personer dör dagligen i sviter av fallolyckor. Det är en stor fråga, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre-, och jämställdhetsminister till Dagens Nyheter.

MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, har under lång tid påpekat allvaret med halkolyckorna och krävt att politikerna på det nationella planet ska visa intresse för att få ner antalet olyckor. De kostar samhället miljardbelopp och orsakar stort lidande men det har gått långsamt.

En av många drabbade den här vintern är Birgitta Holmgren-Wallin från Härnösand som halkade och bröt armen på julaftonen. Först drogs armen rätt och sedan fick hon  gå med gips i två veckor men det har inte hjälpt så nu har man opererat in en stålställning i underarmen som hon får gå med i fem veckor.

– Jag kände direkt att jag hade brutit armen när jag låg där och det gjorde jätteont. Många säger att det inte gör så ont att bryta någonting men det gjorde jätteont!

Birgitta ramlade på gatan i sitt bostadsområde

– Man hade plogat med en skopa och då blir det verkligen halt och glatt.
Mera om hur man med olika slags plogning skulle kunna minska antalet skadade fotgängare kan du höra i våra nyheter på måndag morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".