På julaftonsmorgonen såg det ut så här i centrala Härnösand. Foto Ulla Öhman
1 av 2
På julaftonsmorgonen såg det ut så här i centrala Härnösand. Foto Ulla Öhman
Nybrogatan i Härnösand kl 8.15 den 13:e januari. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Nybrogatan i Härnösand kl 8.15 den 13:e januari. Foto Ulla Öhman

Nytt sätt att ploga prioriterar fotgängarna i Härnösand

"Vi har fått det väldigt bra med snöröjningen"
1:42 min

Ett nytt sätt att ploga gatorna för att prioritera fotgängare och cyklister har införts i Härnösand. Vid de senaste stora snöfallen så har man plogat ihop snön i långa strängar mitt på gatorna för att istället kunna hålla trottoarerna helt rena från snö. 

Hur plogas vägarna där du bor? Tänker man på fotgängarna? Diskutera i kommenteringen!

Det är NCC Roads som sköter snöröjningen åt Härnösands kommun. 

– Vi har fått uppdraget från Härnösands kommun att prioritera gång- och cykeltrafikanterna mer än tidigare. Vi har prioriterade gång- och cykelstråk som vi snöröjer tidigare än vägbanor och redan vid fem centimeter snö istället för sju som tidigare säger Daniel Nilsson och Peter Pålsson på NCC.

– Att vi lägger snön mitt i gatan är just för att få bort den från trottoarerna. Det finns säkert många som tycker det är konstigt men vi tycker att det har fungerat väldigt bra. Vi försöker sedan ta bort snösträngen så snart som möjligt, men vi måste ju få sova någon gång också. Men inom ett dygn ska snösträngarna vara borta enligt de planer vi har, säger Daniel Nilsson och Peter Pålsson på NCC.

Reaktionerna från Härnösandsborna har varit blandade men mest positiva, säger Peter Pålsson.

– En del tycker att snösträngarna skymmer siktenatt det är svårt att ta sig över eller att det blir lite trångt för en del fordon men jag ser nästan bara fördelar. De flesta fordon och gående tar sig fram bättre. När man går över gatan ska man ju använda övergångsställen och de håller vi rena från snö och vi låter inte snösträngarna komma för tätt intill så att man ska kunna ha bra sikt.

Av de bilister och fotgängare som P4 Västernorrland talat med så verkar de flesta positiva även om främst bilisterna inte är helt nöjda.

Ekonomiskt är det ingen skillnad på det här sättet att ploga och det vanliga, säger Peter Pålsson, men en fördel är att man får bättre flyt när man sedan lastar ut, det vill säga tar upp snön för att transportera bort den.

I flera andra städer gör man också snösträngar i gatan, till exempel i Örnsköldsvik. Men där plogar man först på traditionellt sätt ut snön mot sidorna om det inte är för mycket snö. På det viset blir trottoaren något smalare för de som ska använda den.  När det kommer mer snö så att trottoarerna påverkas för mycket så plogas all snö mot mitten och tas sedan genast upp för bortforsling.

Härnösandsplogningen passar inte alla städer, påpekar Daniel Nilsson på NCC. Man måste ha breda gator för att kunna ha en så pass stor snösträng mitt i gatan. 

Det är inte bara plogningen som är viktig för gångtrafikanter utan också halkbekämpningen. I Härnösand får man inte använda salt på stadens gator av miljöskäl, det har kommunen beslutat, utan det används bara krossad sten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".