Christin Vestin får fortfarande smärtattacker efter ett ingrepp. Foto: Viktor Åsberg/SR
Christin Vestin får fortfarande smärtattacker efter ett ingrepp. Foto: Viktor Åsberg/SR

Blev sjukare efter operation - får ingen ersättning

"Det har varit tufft och jag blir aldrig frisk"
1:56 min

Antalet anmälningar till patientförsäkringen för skador i vården har ökat de senaste fem åren. Ungefär sex av tio anmälningar leder inte till någon ekonomisk ersättning. Christin Vestin blev sjuk efter en gallstensoperation och har sökt ersättning för skador, men har fått avslag.

Har du blivit skadad i vården? Berätta i kommenteringen! Eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se

– Det har varit en jättetuff period. Jag har insett att jag aldrig kommer bli riktigt frisk, säger hon.

För ett par år sedan genomgick Christin Vestin en gallstensoperation. Ett av läkarens instrument gick sönder och det hennes tarm skadades. Det ledde till att hon bland annat fick varhärdar fulla buken. Det som skulle vara ett simpelt ingrepp, men Christin låg istället tre månader på sjukhus. Andra sviter av operationen märker hon av än idag, vilket påverkar henne i jobbet som ambulanssjuksköterska.

– När jag får smärtattacker kan jag inte jobba. Det blir en stress hela tiden så fort jag är på jobbet, säger hon.

Patienter som skadats i vården kan söka ekonomisk ersättning hos patientförsäkringen LÖF. Anmälningarna till LÖF har blivit fler - sen 2010 syns en ökning varje år. Samtidigt har ungefär var sex av tio patienter inte fått någon ersättning under 2013.

LÖF uttalar sig inte i enskilda ärenden, men säger att de har sina egna objektiva rådgivare i de flesta fall. Deras bedömningen görs enligt lagstiftning och gällande försäkringsvillkor. Patienter får ersättning bara om sannolikheten är stor att skada hade kunnat undvikas vid vård - inte enbart för att behandlingen gett oönskat resultat.

– Det finns nog inte många möjligheter för att få ersättning. Jag har skrivit nytt brev för att söka ersättning men är tveksam, säger Christin Vestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".