Illustratör Harvey Ball som skapade smile symbol. Foto: Paul Connors/AP/TT
En i stunden allvarlig Harvey Ball, skaparen av smiley-ansiktet, en symbol som numera kan kallas för flinis, flinus eller flina. Foto: Paul Connors AP/TT

Ordalaget – en tröst under oxveckorna

Ordalaget – en tröst under oxveckorna
22 min

Till dagens program har vi fått förslag på svenska namn  för symbolen smiley och begreppet cliffhanger, samt flera e-brev med vitsigt och fyndigt innehåll. På vår facebook-sida är det ett ständigt inspirerande resonerande.

Idag slår vi till med två födelsemärkningar: självsamhet och inredningslysten och vi k-märker knäpp efter att ha talat om ordet köldknäpp. Vi reder också ut begreppen farstukvist, morronkvist och andra kvistar. Lars T. Johansson läser en fin dikt av Birger Norman på ångermanländska.

Inflödet av kommentarer, förslag och nya ordskapelser tycks aldrig sina. Tack för det ! Utan publikens medverkan vore vi intet….

Flera förslag på ett svenskt namn för symbolen smiley har nått redaktionen: flinis, flinus eller flina t ex.

Cliffhanger är svårare att få till, men Åke Sundström föreslår häng kvar och det är ju det producenten av en teveserie vill att vi ska göra och inte missa kommande avsnitt.

Varför säger man göra slut via sms och inte skärmdumpa, är en mening som Christina Westberg vidarebefordrar till oss. Hon frågar sig också om samvete kan vara någon sorts grahamsmjöl.

Håkan Carlsson lyssnade på radio när man pratade om träning och hörde body step, zumba, core, hiit mobility.

"Kan vi inte träna på svenska?" frågar sig Håkan.

”Det måste finnas en massa ohederliga människor nuförtiden, då dom allra flesta sim blir intervjuadealltid  börjar med om jag ska vara ärlig” skriver TorpenKjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".