Restaurang Blå Ängeln i Älandsbro
Restaurang Blå Ängeln i Älandsbro. Foto: Billy Abraha

Inbrotten mot restauranger i Västernorrland har ökat

Sadir Hanna: Det känns inte roligt
1:28 min

Antalet inbrott mot bland annat restauranger och hotell har ökat med 28 procent i Västernorrland det senaste året. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Natten till igår drabbades restaurang Blå Ängeln i Älandsbro i Härnösands kommun av inbrott. Det var bland sprit, kött en tv-apparat och ett kassaskåp som stals, till ett värde av 20 000 kronor - 30 000 kronor .

– Det känns inte alls roligt. Tryggheten har försvunnit, säger Sadir Hanna, som driver restaurangen.

Hur påverkas ni av detta?

– Man blir less faktiskt. Igår hade jag tankar om att sälja restaurangen. Det som känns mest jobbigt är att folk har varit här och förstört när vi inte har varit här, säger han. 

Blå Ängeln är inte den enda restaurangen i Västernorrland som har drabbats av inbrott under den senaste tiden.  År 2014 var det 102 inbrott mot exempelvis restauranger och hotell. Det är en ökning med 28 procent jämfört med året innan.

– Det är tragiskt att det händer. Det är inte bara restauranger som drabbas, även villainbrotten har ökat och det är problem, säger Sadir Hanna.

Nu kommer Sadir Hanna att öka säkerheten kring restaurangen. Det ska bland annat investeras i bättre larm, bättre dörrar och kameror.

– Det är bara att jobba vidare, men händer det igen kommer jag att lägga ner. Det här är ett tufft jobb. Folk tror att det här är en guldgruva, men man sliter mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".