Chip under huden på Emilott.
1 av 2
Chippet ligger inopererat under huden på Emilotts högra hand. Foto: Privat.
Hannes Sjöblad, grundare av Biohackerföreningen Bionyfiken.
2 av 2
Hannes Sjöblad, grundare av Biohackerföreningen Bionyfiken. Foto: Privat

RfID-implantatet som gör människa till robot

Umeåbon Emilott Lantz har ett chip stort som ett riskorn inkapslat under huden i höger hand. Chipet kan styra enklare elektronisk utrustning. Hannes Sjöblad, transhumanist, menar att utvecklingen bara startat.

Det var på konferensen Sime 2014 som Emilott implanterade mikrochippet under huden på sin högra hand. Chippet är en passiv sändare, stort som ett riskorn. Det aktiveras vid en passerenhet vid en dörr eller en smart mobil med en särskild app, nära Emilotts handlov.

Hannes Sjöblad är grundare av svenska biohackerföreningen bionyfiken. Biohacking innebär att man harett  hacker-synsätt människokroppen. Man kan tänka sig att testa saker och göra experiment, till exempel operera in RfID-implantat..

Rfid-i form av chip är en teknik som används för kontaktlös överföring av små datamängder på korta avstånd. De kan byggas in i etiketter, prislappar, id-kort eller förpackningar. Men att implantera dem i människans kropp är nytt, ett femtiotal svenskar har gjort ingreppet. Det väcker många frågor om teknik och etik, och vad som händer när människokroppen blir direkt uppkopplad mot maskiner och internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".