OS-medaljör Anna Olsson på väg till lekparken tillsammans med barnen Molly och Signe. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio
OS-medaljör Anna Olsson på väg till lekparken tillsammans med barnen Molly och Signe. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

Alla vill vara som Kalla och Olsson

"Tar vi medaljer vill de små börja också"
3:57 min

Intresset för längdskidåkning ökar i Medelpad och allt fler barn och unga kommer till skidklubbarna. Det kan delvis förklaras med att flera stora skidmästare numera bor i området. En av dem är Anna Olsson som deltagit i tre OS och tog guld i damernas sprintstafett 2006 i Turin.

Charlotte Kalla och Anders Svanebo flyttade till Sundsvall för ett par år sedan. Sedan kom Anna och Johan Olsson efter. I samma lilla stadsdel bor det alltså flera OS-medaljörer numer. När P4 Västernorrland hälsar på är Anna är på väg till lekparken med barnen Molly, 3, och Signe, 6 månader. Det blir inget dagis de här dagarna på grund av smittorisken. Pappa Johan får inte bli sjuk nu när det snart är VM i Falun.

– Att ha förebilder betyder mycket. Det krävs både bredd och höjd för att vi ska kunna utmana Norge på allvar, säger Anna. 

– Jo, ja, svarar Molly. Hon åker skidor.

– Hon har åkt sedan hon var lill-liten, berättar Anna. Och balansen blir bättre och bättre för varje gång.

Familjen är väldigt mycket uppe i fjällen och för dom är det viktigt att Molly ska lära sig att åka för att de ska kunna gå på tur, dricka choklad och äta mackor. Inte för att hon ska träna längdskidor. 

Molly gillar att staka, hävdar hon.

Hur fort går det när du åker?

– Lite. 

Nu är Johan Olsson fortfarande aktiv i landslaget medan Anna har trappat ner. När de båda har lagt av är det inte otänkbart att dom kommer att engagera sig i längdåkningsverksamhet för barn.

– Jag vet hur viktigt det var när jag själv var liten när det kom en äldre åkare med landslagsmeriter och hjälpte till. 

Frågan är om det sitter en blivande OS-medaljör i pulkan. 

Om du ska bli riktigt bra på något när du blir stor vad vill du att det ska vara?

– En robot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".