Många sökte Anna-Klara Asplund idag när det blev klart att Thomas Quick, numera Sture Bergwall, frias från mordet på hennes son Johan som försvann 1980. Foto: Karin Lycke
- Jag är förvånad över att inte Kwast och hans medarbetare har tagit del av alla förhör som ligger till grund för det enskilda åtalet som väcktes en gång i tiden. Foto: Karin Lycke/SR

Anna-Clara Asplund tänker inte läsa van der Kwasts bok

"Det var det mest otrevliga bemötande jag någonsin varit med om"
3:52 min

I dag släpper den pensionerade åklagaren Christer van der Kwast sin version av rättsfallet Thomas Quick. Det som kallats århundrades rättsskandal. Thomas Quick - eller Sture Bergwall som han nu heter - dömdes för åtta mord, som han nu har fått resning och friats för.

 

En av de som drabbats hårt av hela händelseförloppet är Anna-Clara Asplund i Sundsvall. Hennes son Johan försvann i Bosvedjan för 34 år sedan. Thomas Quick erkände mordet och dömdes. Åklagaren i målet var van der Kwast.

– Jag träffade honom en enda gång utanför rättssalen och det var det mest otrevliga bemötande jag någonsin varit med om. Han påstod att om jag inte medverkade i samtalet skulle jag aldrig få veta vad som hänt Johan. Jag har aldrig varit med om en värre situation, säger Anna-Clara Asplund.

Kommer du att läsa boken?

– Absolut inte.

Nu väntas även förre justitiekanslern Göran Lambertz bok om utredningen, en brittisk film och Quick-kommissionens utlåtande. Anna-Clara ser fram emot kommissionens utlåtande men tar inte del av allt som rör Quick. Hon tror heller inte att van der Kwasts bok har några svar på vad som hände hennes son.

Tror du att sanningen om Johan kommer fram?

– Jag har inte gett upp hoppet och jag är väldigt förvånad över att Kwast och hans medarbetare inte har tagit del av alla förhör som ligger till grund för det enskilda åtalet som jag och Björn (Johans pappa) väckte en gång i tiden. 

Den processen ledde till en fällande dom i tingsrätten men hovrätten friade.

Har du fått chansen att fråga om varför han inte gjort det?

– Han har inte velat ha någon som helst kontakt med mig.

Hur viktigt är det att få reda på vad som hände Johan?

– Jag tror aldrig att vi kommer att få veta vad som hände den där morgonen den 7 november 1980. Men det skulle vara fantastiskt att få veta var han finns någonstans, var han är begravd, säger Anna-Clara Asplund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".