Snösvängen har jobbat hårt den senaste tiden. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Snösvängen har jobbat hårt den senaste tiden. Foto Ulla Öhman
Kenneth Karlsson tycker vägarna kunde vara bättre. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Kenneth Karlsson tycker vägarna kunde vara bättre. Foto Ulla Öhman

Vägar som tvättbrädor - det finns för få väghyvlar

Chauffören: Äh, det är väl lite halvdåligt
1:41 min

Det hyvlas för lite på gatorna den här vintern. Det säger många som har hört  av sig till P4 Västernorrland om guppiga, spåriga och gropiga gator. En orsak är bristen på väghyvlar.

Hur ser du på vägarna där du bor? Berätta i kommenteringen.

Det kan kännas som att man kör på en tvättbräde, säger en lyssnare som hört av sig.  Kenneth Karlsson som kör lastbil i Härnösand tycker att det är halvdåligt och önskar att man började plogningen tidigare för att slippa de uppkörda och spåriga vägbanorna.

Antingen är det snö. Eller så är det halt. Eller så är det guppigt och spårigt och ohyvlat. Det har varit en besvärlig start på vintern vad gäller våra vägar.

Per-Olov Holmbom som är vägingenjör på Sundsvalls kommun tycker att omständigheterna varit ovanligt dåliga med mycket snö under flera dagar och sedan värmen som plötsligt slog till med plusgrader mitt i alltihopa. Just när man hunnit snöröja och sedan påbörjat hyvlingen så har det kommit mera snö.

– Det tar ungefär en vecka att hyvla de största gatorna och bussgatorna i Sundsvall och ännu längre innan man alls hinner börja hyvla i bostadsområdena säger han. Och folk hör av sig och klagar medger han men säger också att alla jobbar så mycket de hinner och gör långa dagar.

Tomas Nordin jobbar själv inom snösvängen i Sundsvall och han skyller på bristen på väghyvlar. Kommunen har gjort sig av med ett par och dessutom har entreprenörer slutat hyvla, många har blivit äldre. Om vi hade bara ett par hyvlar till så skulle vi kanske kunna göra färdigt på tre dagar istället för en vecka som nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".