Förre åklagaren Christer van der Kwast aktuell med boken 'Bortom rimligt tvivel - Thomas Quick och rättvisan', här fotograferad utanför Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förre åklagaren Christer van der Kwast. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare åklagare Christer van der Kwast om sin nya bok

van der Kwast: Jag anser inte att jag gjort något fel
4:42 min

I dag släpper den pensionerade åklagaren Christer van der Kwast sin version av rättsfallet Thomas Quick. Det som kallats århundrades rättsskandal.

– Det har inte bara saknats fakta utan det har blivit alldeles förvridet i många avseenden, säger den nu pensionerade riksåklagaren Christer van der Kwast, som menar att det finns många myter kring fallet Thomas Quick och det är just det som fått honom att skriva en bok.

– Det finns faktafel och det finns nyanser som bör komma fram. Jag vill ge en motbild till den bastanta uppfattning som finns i det här fallet.

Hade du kunnat gjort något annorlunda?

– Det är det säkert, om jag funderar djupt på saken, det är det alltid i sådana här utredningar. Jag har presenterat ett material för domstolarna som de har funnit godtagbart och dömt på. Nu har man en annan uppfattning och menar att domstolarna har dömt fel. Vad gäller resningsansökningarna så har han tagit tillbaka sina erkännanden men i övrigt finns ingen ny bevisning av någon substans egentligen.

Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, beviljades resning och friades till slut för de totalt åtta mord som han dömts för. Ingen åklagare som tittat på fallet har senare sett någon anledning att väcka nytt åtal mot Bergwall.

Kan du inte bara erkänna att du hade fel?

– Nej, varför ska jag göra det om jag inte anser att jag har fel?

Leif GW Persson sa i programmet Veckans brott att det är ett bra språk i boken. Kommer vi att få se fler böcker ifrån dig?

– Ja, med den uppmuntran från en som alltid vet hur det förhåller sig med allting så kan jag ju inte annat än fundera över frågan. Det kanske finns en kommande karriär!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".