Jonas Sjöstedt besökte hemtjänsten i Skönsmon
Jonas Sjöstedt besökte hemtjänsten i Skönsmon. Foto: Elvira Linderot/SR

Jonas Sjöstedt (V) praktiserade på hemtjänsten i Skönsmon

Undersköterskan Anette Sandström: Det är jättebra att politiker kommer ut och får se hur vi gör!
1:43 min

På onsdagen fick hemtjänsten i Skönsmon, i Sundsvall, besök av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Han följde med personal under dagen för att se hur de jobbade och lära sig mer om den så kallade Skönsmomodellen.

– Jag läste i en tidning om hemtjänsten i Skönsmon. Hur man gått till att ha väldigt bra kvalite, personal som är nöjda och som har mycket makt och ansvar i sitt arbete. Jag tyckte det lät som något väldigt fint som jag ville se och lära av, berättar Jonas Sjöstedt.

Under dagen fick han följa med hemtjänstpersonalen hem till de äldre och på nära håll se hur de arbetade.

– Jag har hjälpt folk upp ur sängen och fixat frukost och varit med och firat en dam som fyllde 99 år och lite annat. Det har varit en väldigt lärorik och bra dag, berättar han.

Anette Sandström är undersköterska och har jobbat på Skönsmon i två år.

– Jag tycker det är bra att han är här och kan se hur vi gör. Att han får se att det kan fungera bättre än alla skriverier som är, säger hon.

Det var 2012 som hemtjänsten i Skönsmon införde ett nytt arbetssätt där personalen själva fick styra mer över verksamheten, utifrån de äldres behov. En modell som nu ska användas i hela Sundsvalls kommun. Jonas Sjöstedt säger att han fått ett bra intryck av verksamheten.

– Mitt intryck är ju att de anställda har mycket inflytande över sitt eget arbete, över planering och scheman och tar hand om kunderna på ett bra sätt, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt säger att han ser dagen i Skönsmon som ett slags studiebesök och en inspiration till hur man kan förbättra hemtjänsten.

– Vi funderar mycket på hur vi kan göra den gemensamma välfärden bättre och då behöver vi verkligen de här positiva exemplen. Och jag tycker nog att Skönsmon är ett av dem, säger han.

Elvira.Linderot
Elvira.Linderot@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".