Pär Boman, vd för Handelsbanken. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Pär Boman, vd för Handelsbanken. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Pär Boman föreslås bli ny styrelseordförande för SCA

Handelsbankens vd Pär Boman föreslås bli ny styrelseordförande i SCA när dagens ordförande Sverker Martin-Löf avgår.

Martin-Löf har fått skarp kritik efter att Svenska Dagbladet avslöjat att han bland annat använt företagets flygplan för privata jaktresor och för att resa med sin familj.

Det har även visat sig att representanter från den revisionsbyrå som bolaget tog in för att granska resorna själva hade rest med planet.

Sverker Martin-Löf har även varit ordförande i Industrivärden. Där föreslås nuvarande vd Anders Nyrén ta över som ordförande.

– Jag anser att den successionsplan som nu utarbetats har alla förutsättningar att på ett professionellt sätt uppfylla Industrivärdens ambition att vara en aktiv och långsiktig ägare i svenska börsnoterade storbolag, säger Sverker Martin-Löf i ett pressmeddelande.

Den senaste tidens debatt har påverkat principerna inom Industrivärden-sfären, enligt pressmeddelandet.

"Huvudägarna har tagit intryck av den senaste tidens debatt bland annat om frågan kring personunioner inom gruppen. Avsikten är därför att följande principer skall gälla i framtiden: ledande befattningshavare i innehavsbolagen ska inte sitta i Industrivärdens styrelse. Vidare skall dessa endast i begränsad omfattning kunna sitta i något annat bolags styrelse inom gruppen", skriver Industrivärden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".