SCA, SSAB och Industrivärdens tidigare ordförande Sverker Martin-Löf.
SCA, SSAB och Industrivärdens tidigare ordförande Sverker Martin-Löf. Foto: TT

Efter Svenska Dagbladets granskning avgår SCA-ordförande

Hör Torbjörn Isacson, en av de som gjort granskningen för SvD
7:21 min

Efter Svenska Dagbladets granskning av SCA-topparnas resor lämnar en av Sveriges mäktigaste industriledare, Sverker Martin-Löf, alla sina styrelseuppdrag.

Det är Svenska Dagbladet som tillsammans med analyssajten N360 har granskat SCA:s resor.

Tidningen och sajten har kunnat visa att flera toppnamn inom svenskt näringsliv flugit med SCA:s privatplan, bland annat till och från jaktresor och till olika idrottsevenemang. Sverker Martin-Löf ska också vid ett flertal tillfällen tillsammans med sin familj använt sig av flygplanet.

Det har även visat sig att representanter från den revisionsbyrå som bolaget tog in för att granska resorna, själva hade rest med planet. Andra uppgifter är att Martin-Löfs son har varit inblandad som rådgivare i miljardaffärer som SCA gjort.

Martin-Löf har tidigare avfärdat kritiken som grundlös. Anders Nyrén, som också är styrelseledamot i SCA, säger att den mediala uppmärksamheten har gällt frågor som man i styrelsen inte tyckt har varit ett problem eftersom man följt bolagets policy.

– När man hamnar i en sådan här situation så gäller det att hålla huvudet kallt och agera riktigt. Och det tycker vi att vi har försökt göra, säger Nyrén.

Aktierna i Industrivärldensfären har bara rört sig marginellt efter beskedet om Martin-Löfs avgång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".