Sverker Martin-Löf avgående ordförande för SCA. Foto: Bertil Ericson/TT
Sverker Martin-Löf avgående ordförande för SCA. Foto: Bertil Ericson/TT

Sverker Martin-Löf född in i makten

Med en pappa som högste direktör för SCA föddes han i praktiken in i makten. Sverker Martin-Löf flyttade med SCA från Sundsvall ända upp till den yttersta makten i industrisverige.

När Sverker Martin-Löf vid 70 års ålder nu lämnar alla sina uppdrag, tidigare än vad han tänkt sig, kommer han inte bara bli ihågkommen som en av Sveriges mest inflytelserika industrimän.

Själv anser han sig utsatt för ett kuppartat drev.

– Vi vet ju inte vad syftet är med det vi är utsatta för, eller som jag är utsatt för. Det verkar finnas sådana otroliga resurser bakom, och kraft och förmåga att ljuga, vinkla information, anklaga och förtala, säger Martin-Löf till nyhetsbyrån Direkt.

Glorian hamnar nu rejält på sned efter att det uppdagats att han liksom sina direktörskolleger utnyttjat industriimperiets flygplan och jaktstugor som om de var deras egna.

Hans karriär började i skogskoncernen Modo. Därefter blev han vd för SCA-ägda Sunds Defibrator i Sundsvall innan han så småningom hamnade som vd för SCA. En post hans far hade haft under 1950-60-talet. Även brodern Roland Martin-Löf var en skogshöjdare i Modo-koncernen.

Sverker blev själv vd för SCA 1990-2002 innan han krönte SCA-karriären som ordförande i styrelsen. Parallellt steg han samtidigt i graderna i mäktiga Industrivärden - ett tjänstemannastyrt företagsimperium som präglas av korsägande där mäktiga män sitter i varandras styrelser.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".