Tomas Andersson har ett smart hem. Foto: Billy Abraha/SR.
Tomas Andersson har ett smart hem. Foto: Billy Abraha/SR.

Fler sätter upp övervakningskameror hemma

Tomas Andersson: Jag känner att det är tryggt
1:41 min

Allt fler installerar övervakningskameror och sensorer i hemmet. Det kan bero på en ökad otrygghet, men också att det blir vanligare med "smarta hem".

Tomas Andersson från Sundsvall har installerat en sådan lösning hos sig. Han styr bland annat belysning, TV och rullgardiner med sin telefon. Han har också en övervakningskamera på garageuppfarten. Kameror ingår ofta om man väljer att ha hela konceptet.

– I fall jag har ett inbrott kan jag titta om det är någon person som varit och tagit mina grejor. Det kan också vara tryggt att se om det varit någon rörelse på gården om jag har varit borta, säger han.

P4 Västernorrland har frågat fyra av de största hemelektronikkedjorna i Sverige hur försäljningen av övervakningsutrustning för hemmet sett ut de senaste åren. Det finns en starkt ökad efterfrågan på övervakningskameror eller sensorer.

En orsak kan vara att fler känner sig otrygga, tror företagen. Men en annan anledning är att det blir allt vanligare med så kallade "smarta hem", vilket innebär att ett hus elektroniska utrustning är uppkopplad och kan styras med hjälp av mobilen.

Kameraövervakningen är bara en del i hela konceptet för ett "smart hem". Grundtanken är att man på distans ska kunna se om exempelvis någon är i hemmet.

Inom bara några år kommer den här typen av lösning finnas i över hälften av våra hem, tror Klas Elm, VD för Branchorganisationen Elektronikbranchen.

Finns det inte risker som att någon utomstående hackar sig in i systemet och övervakar olagligt?

– Jag tror risken egentligen inte är större än något annat som är uppkopplat. Allt som har en sladd i sig kan utnyttjas, men man ska inte överdriva den risken, säger Elm. Det är inte heller alla som väljer att ha en kamera inomhus.

– Jag övervakar ingenting inomhus. Det är inte rätt att övervaka sin egen familj, tycker Tomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".