Mittuniversitetet Sundsvall
Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Sveriges Radio

Mittuniversitetet söker 40 personer med ADHD för studie

Frida Larsson: Jag blir orolig i kroppen om jag inte tränar
2:12 min

Personer med diagnosen ADHD löper större risk att hamna i psykisk ohälsa. Men risken minskar om man tränar och äter rätt. Därför söker nu Mittuniversitetet ett fyrtiotal frivilliga med ADHD-diagnos, i Östersund och i Sundsvall till ett nytt forskningsprojekt.

Syftet med projektet är att se om ett utbildningsprogram i grupp kan förbättra hälsa och välmående hos personer med ADHD.

– Vi ser att man mår bättre om man tränar, det är också bevisat att det är lättare när man gör det i grupp, säger Anette Björk, doktorand på Mittuniversitetet.

Under tio veckor träffas de frivilliga i grupper på båda orterna. Alla deltagare får en personlig kost och träningsplan. Men tanken är att de också ska kunna byta erfarenheter med varandra och peppa varandra när det går tungt.

– Vi vill gärna ha in 35-40 personer eftersom vi vet att många hoppar av. Men om man är med ska vi försöka peppa så att man inte hoppar av, tillsammans är vi starka, säger Anette Björk.

Frida Larsson, från Sundsvall har ADHD. Hon blev glad när hon hörde om projektet och hon kommer att anmäla sig som frivillig.

– Jag är med dels för att se vad det kan ge mig för insikt om vad det kan generera i mitt liv, men också för att dela med mig av mina egna erfarenheter kring träning, säger hon.

Själv har träningen varit ett viktigt inslag i livet. Hon har alltid tränat mycket men hon säger att när åren går så blir det svårare att komma igång och det har en negativ effekt på henne.

– När jag inte tränar blir jag orolig i kroppen och det påverkar mitt välmående. Jag mår sämre och det leder till att jag inte orkar göra något heller. Tillexempel att städa eller ta tag i något, säger hon.

Hon beskriver att det blir som en ond cirkel, ju mindre hon tränar desto mindre orkar hon. Därför vet hon hur viktigt det är.

– Det är därför jag vill delta också, för att jag har hört att man ska få hjälp med tillexempel appar där man kan påminnas om träningen, säger hon.

Målet med studien är inte bara att förbättra deltagarnas livskvalitet, utan också att kunna bidra med nya kunskaper kring ADHD och psykisk hälsa.

– Vi på Mittuniversitetet ska bjuda på den senaste forskningen och verktyg för att alla ska kunna ta tag i det här själva. Alla ska kunna må bra, både till kropp och själ, säger Anette Björk.

Träning och rätt kost kan, inte för alla, men för vissa till och med minska behovet av medicin tror forskarna.

– För en del kan det vara så, för en del inte och för vissa kanske inte medicinen fungerar riktigt och då kanske ett komplement mellan medicin och träning kan vara effektivt, säger Anette Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".