Nya nedsänkta E4 i Skönsberg. Foto: Trafikverket
1 av 2
Foto: Trafikverket
E4 Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland
2 av 2
Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland

Fler körkort borde återkallas

Lars Englund: Körkortet är ingen mänsklig rättighet
1:35 min

Ungefär 300 körkort återkallades förra året på grund av medicinska skäl i Västernorrland. Men enligt Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, är mörkertalet stort. Han säger att fler personer borde bli av med körkortet på grund av sjukdom.

I hela Sverige är det ungefär 8000 personer per år som får sitt körkort återkallat på grund av medicinska skäl eller för att man inte har lämnat in läkarintyg om att man får köra bil. 

Men om man ser till hur många personer som drabbas av demens eller andra typer av sjukdomar som kan påverka körningen så borde det istället handla om flera tiotusentals eller kanske hundratusen som får körförbud på grund av sjukdomsbilden, enligt Lars Englund.

– Det är viktigt att slå fast att körkortet inte är en mänsklig rättighet, utan det är ett kompetensbevis. Det är krävs att man är frisk för att få köra bil, säger han

Lars Englund säger att det är vanligt att läkare kommer överens med förare som har en sjukdom om att personen inte ska köra, istället för anmäla det till Transportstyrelsen.

– Doktorn tar på sig ett ganska stort ansvar när man gör en muntlig överenskommelse och låter bli att anmäla. Vi ser exempel på olyckor där personer har struntat i vad doktorn har sagt. Vi tycker att doktorn borde lämna över till myndigheten oftare än vad man gör idag, säger Lars Englund. 

Föraren Karin Landmark funderar ibland på vilka hon möter i trafiken och vilken sjukdomsbild de kan har.

– Jag tycker att det är en viktig fråga för det är säkert många som är ute kör när de inte bör göra det. Det är en ganska känslig fråga att ta upp också om man till exempel har äldre föräldrar som kör bil, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".