Lennart Eriksson står vid en tegelvägg.
Lennart Eriksson från Hoppets Stjärna om mötet med Rumäniens socialminister idag. Foto: Anna Ahlström

Hoppas på medfinansiering från svenska kommuner

Lennart Eriksson: En stor möjlighet
1:06 min

Rumänien hoppas bland annat på ekonomiska samarbeten mellan svenska och rumänska kommuner för att förbättra de tiggande romernas situation.

– Hon såg det som en stor möjlighet och jag tror det kommer bli så, säger Lennart Eriksson, internationellt ansvarig för organisationen Hoppets Stjärna.

Eriksson deltog i samtal idag mellan Rumäniens socialminister Rovana Plamb, Sveriges motsvarighet Åsa Regnér (S) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) om hur de tiggande romernas situation kan förbättras. Hjälporganisationer som verkar i Rumänien var också inbjudna.

Rumänien har pengar att hämta inom EU för att hjälpa sin egen befolkning - men en stor del används inte, bland annat på grund av att det egeninsats av kommunerna för att starta ett EU-projekt.

En lösning som diskuterat är att svenska kommuner hjälper de rumänska att medfinansiera, säger Hoppets stjärnas Lennart Eriksson.

– Kommuner är så fattiga att de inte kan göra en egen insats för att få igång projekt. Med den här modellen kan svenska kommuner gå in med medel och få fart på processerna. När rumänska kommuner då söker och får större EU-bidrag, så betalar de tillbaka pengarna, säger Lennart Eriksson.

P4 Västernorrland har tidigare rapporterat om hur situationen i Rumänien ser ut för de romer som tigger i länets städer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".