Äldreboende. Foto: Jessica Gow/TT
Anhörig kritiserar hemsjukvårdens system. . Foto: Jessica Gow/TT

Magsjuk demenspatient fick inte hjälp - personalen reagerade inte

Underkläderna var bajsfyllda och hemmet fullt med möglig mat. Hemsjukvården i Örnsköldsvik får allvarliga klagomål efter att en demenspatiens blivit magsjuk.

En vårdtagare med alzheimer hade legat magsjuk i tre veckor. Under den tiden blev hemmet fyllt av möglig mat ståendes i pannor. Vårdtagarens underkläder var fulla med avföring, och både kläder och lakan låg i byttor med vatten i hemmet eftersom hon inte orkade tvätta.

Hennes barn fick reda på missförhållandena genom vårdtagarens grannar och kontaktade hemsjukvården. Inga extra insatser sattes in och personalen reagerade inte på problemen under tiden patienten var magsjuk, skriver en anhörig i ett mail till en medicinskt ansvarig sjuksköterska i Örnsköldsviks kommun.

Vårdtagaren blev till slut inlagd på sjukhus i 10 dagar, svårt uttorkad och undernärd.

Den anhörige räknar upp vad hon ser som flera brister och kräver nu bättring. – Bristerna är högre upp. Personal måste utbildas och dokumentation av vården måste bli enklare att följa upp, skriver hon.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska svarar att problemen beskrivs som allvarliga och att en utredning behöver göras. Efter det ska åtgärder vidtas för att händelser av det här slaget inte inträffar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".