Operation. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Operation. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Miljardsatsning på cancervården

"Västernorrland är varken sämst eller bäst i klassen just nu"
0:30 min

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting satsar två miljarder på att korta köerna till cancervården och förbättra kvalitén på vården.

Idag presenterades en satsning som handlar om att göra cancervården i Sverige bättre och mer jämlik.  

500 miljoner kronor satsas årligen, 2015- 2018, på standardiserade vårdförlopp (SVF), kortare väntetider och högre kvalitet inom cancervården efter dansk modell. 

Landstingen i norra regionen har redan delvis påbörjat sitt arbete,  säger Beatrice Melin som är chef för Regionalt cancercentrum i norr i Umeå.

Hon menar att de standardiserade vårdförloppen kommer att införas successivt och att det kommer att ta ett tag innan allt är ordnat i landstingen.  Men när de är i bruk så kommer det att märkas för patienterna lovar hon:

– Ja, det kommer det att göra för man inför ett helt nytt sätt att ta hand om patienterna när man ska utreda dem och  det kommer att bli kortare väntetider.

Hur ligger Västernorrland till idag jämfört med resten av Sverige?

– Det är olika för olika diagnoser men Västernorrland är varken sämst eller bäst i klassen

Under hösten 2014 har det tagits fram standardiserade vårdförlopp för fem pilotdiagnoser: Huvud-halscancer, prostatacancer, cancer i urinblåsa/övre urinvägar, akut myeloisk leukemi, matstrups- och magsäckscancer.

Vårdförlopp för ytterligare minst tio diagnoser kommer att tas fram under 2015. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".