Tre döda i tågolycka i Trehörningsjö
1 av 2
Tre personer omkom i tågolyckan i Trehörningsjö. Foto: Lennart Sundwall
Lena Finne Jansson. Foto: Maria Ågren/SR
2 av 2
Lena Finne Jansson är tydlig med att anhöriga ska ha rätten att önska hur begravningen ska genomföras. Foto: Maria Ågren/ SR.

Oklart med offrens begravning

"Anhöriga har rätt att bestämma"
0:33 min

Mannen som förlorade sin familj i tågolyckan i Trehörningsjö fick igår visum för att besöka Sverige och ta avsked. Men det är oklart hur det kommer bli med offrens begravning.

Om ingen anhörig finns eller har möjlighet att ordna arrangemanget med begravning på grund av olika skäl, hamnar ansvaret på kommunen att ge uppdrag till en begravningsbyrå. Kommunen står för en del av kostnaden.

– De kommer få en begravning. Om det finns anhöriga har de rätt att säga var och hur personerna ska begravas och av vem, säger Lena Finne Jansson, asylsamordnare i Örnsköldsviks kommun.

Just nu pågår polisundersökning kring själva olyckan. Kropparna ska identifieras, därefter tar troligen kommunen vid gällande begravningsceremonin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".