Mimerskolan vann andra semifinalen. Foto: Susanne Helsing/SR
1 av 6
Mimerskolan vann andra semifinalen. Foto: Susanne Helsing/SR
Gerestaskolans hejarklack. Foto: A-C Carlsson/Sr
2 av 6
Gerestaskolans hejarklack. Foto: A-C Carlsson/Sr
Lisa Beckman och Nils Olofsson, som tävlar för Mimerskolan, sitter i buren. Foto: A-C Carlsson/SR
3 av 6
Lisa Beckman och Nils Olofsson, som tävlar för Mimerskolan, i buren. Foto: A-C Carlsson/SR
Lova Marklund och Filip Nordlöf tävlar för Gerestaskolan i Härnösand. Foto: A-C Carlsson/SR
4 av 6
Lova Marklund och Filip Nordlöf tävlar för Gerestaskolan i Härnösand. Foto: A-C Carlsson/SR
Lisa Beckman som tävlar för Mimerskolan laddar med klasskompisarna. Foto: A-C Carlsson/SR
5 av 6
Lisa Beckman från Mimerskolan laddar med klasskompisarna. Foto: A-C Carlsson/SR
Programledaren Lennart Sundwall och domaren Ulla Öhman. Foto: Karin Lycke/SR
6 av 6
Programledaren Lennart Sundwall och domaren Ulla Öhman. Foto: Karin Lycke/SR
Vi i femman

Mimerskolan klara för lokal final i Vi i femman

Segerintervju Mimerskolan: Frågorna var ganska kluriga
2:27 min

Klass 5:3 på Mimerskolan i Sundsvall vann andra semifinalen i Vi i femman när man i dag mötte klass 5B från Gerestaskolan i Härnösand. Semifinalen slutade 35-30 till Mimerskolan. 

Tävlingen började med fem snabbfrågor där Mimerskolan plockar fyra poäng och Gerestaskola får en poäng. I dubbelfrågan i ämnet politik tar Mimerskolan full pott och har ledningen med 8-1 när det är dags för mattefrågan.

Lagen får tre minuter på sig att räkna ut den kluriga mattefrågan. En fråga som man också får i ett kuvert för att i lugn o ro kunna läsa och räkna. Inget av lagen klarar mattefrågan idag där man skulle räkna ut längd med hjälp av procent. I nästa fråga får lagen rätt för både pedikyr och manikyr och Gerestaskolan prickar också in att redskapet man rengör hovar med heter krats. Därmed är ställningen 10-5 till Mimerskolan efter fyra omgångar.

När lagen sedan fick chansen att svara på så många frågor som möjligt under 40 sekunder, plockade Mimerskolan hem 11 poäng och Gerestaskolan fick ihop 10 poäng. De tävlande får 20 sekunder var på sig att svara. Mimerskolan var snabbare och svarade också rätt på fler frågor. Vid halvtid står det 21-15 till Mimerskolan.

Mimer fortsätter att plocka poäng när ämnet är ekonomi och utökar ledningen till 23-15. När frågorna handlade om Svenska Akademin och blogg plockar båda lagen hem full pott. Efter sju omgångar är ställningen 27-19 till Mimerskolan. 

Gerstaskolan plockar poäng i ljudfrågan och även i snabbfrågorna, och ställningen inför sista momentet är till 29-22 till Mimerskolan.

Ämnet för stegen är en stad. Gerestaskolan väjer att svara på åtta poängs-nivån och Mimer tryckte på 6-poängnivån. Båda svarar rätt och Mimerskolan vinner andra semifinalen med 35-30.

Det innebär att Höglandsskolan från Örnsköldsvik, som vann den första lokala semifinalen, möter Mimerskolan i den lokala finalen som avgörs på tisdag den 3 februari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".