Ebba Andersson vill åka många lopp. Klart är att hon kör distans i fristil nästa vecka. Foto: Viktor Åsberg/SR.
Ebba Andersson vill åka många lopp. Klart är att hon kör distans i fristil nästa vecka. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Skidtalangen åker till JVM i Kazakstan

Ebba Andersson: Jag ska bara göra bra lopp
4:38 min

I helgen startar JVM-tävlingarna i längskidor i Kazakstan. Sollefteås Ebba Andersson kommer ta på sig landslagsdressen. Hon åker iväg idag och uppladdningen blev inte som hon tänkt sig, säger hon.

– Uppladdningen var inte alls så bra faktiskt. Jag har nyss blivit frisk efter en förkylning så det är väl inte optimala förutsättningar, men jag kommer göra mitt bästa, säger Andersson.

Junior-VM i ländskidor äger rum i Almaty, Kazakstan. Tävlingarna börjar med sprint på lördag. Det är inte klart vilka lopp Ebba Andersson åker, förutom distansloppet i fristil. Hon var uttagen i truppen även förra året men tvingades avstå på grund av skada.

Vilka förväntningar har du?

– Jag ska bara göra bra lopp så får vi se hur långt det räcker, säger hon.

Ebba Andersson beskrivs som en talang och har fina resultat bakom sig den här säsongen. Hon har också lyckats utmana seniorerna på damsidan. I skandinaviska cupen i början av januari slutade Ebba på tionde plats och var 19 sekunder bakom Ida Ingemarsdotter i 10 kilometer fristil. När landslagstruppen presenterades inför JVM i Kazakstan, var hennes namn inte någon skräll. Ju längre distansen är, desto bättre för Ebba, säger tränaren Per Nilsson från Sollefteås skidgymnasium.

– Det är självklart en morot för henne och andra på skolan att man har folk som får representera Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".