Blank is på många trottoarer och gator den här vintern. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Foto: Ulla Öhman/SR
Ömsom kallt och ömsom plusgrader; det är svårt att veta om och hur halt det är. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Ömsom kallt och ömsom plusgrader; det är svårt att veta om och hur halt det är. Foto Ulla Öhman

Många äldre i Västernorrland törs inte gå ut i halkan

"Jag har en sambo som inte vågar gå ut"
1:43 min

20 000 gångtrafikanter skadas varje år i halkolyckor och många äldre, särskilt kvinnor, vågar inte gå ut alls när det är halt ute.

Vågar du gå ut när det halt? Vad gör du för att undvika halkolyckor? Berätta i kommenteringen.

Det är trafiksäkerhetsorganisationen NTF som har undersökt hur äldre upplever fallolyckor där de halkar eller faller på snö och is. Halkolyckor är ett stort problem både när det gäller lidandet för den enskilde och kostnaderna för samhället. I undersökningen hänvisar man till siffror från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som säger att 20 000 skadas årligen vid sådana här fallolyckor.

Hälften som svarar säger sig ha halkat en eller flera gånger under de senaste fem åren. Tio procent skadade sig så allvarligt att de behövde uppsöka en akutmottagning eller en vårdcentral.

29 procent har någon gång undvikit att gå ut på grund av halkrisken

I Västernorrland är det drygt hälften som har halkat minst en gång och de flesta har också skadat sig. 30 procent av de kvinnor som halkade slog sig så illa att de fick uppsöka akuten eller vårdcentralen. Motsvarande siffra för männen är 15 procent

Och halkan gör att många stannar inne. Nästan 60 procent av kvinnorna och nästan 30 procent av männen svarar att de någon gång, ibland eller ofta håller sig inne för att de är rädda för att halka. Många behöver hjälp av anhöriga eller färdtjänst för att kunna ta sig fram. 45 procent av både män och kvinnor använder broddar eller andra halkskydd men i kommentarerna svarar många att det inte är så lätt att ta på sig dem om man har svaga händer eller har svårt att böja sig.

Kommunerna borde erbjuda gratis broddar eller halkskydd till äldre i kombination med rådgivning och  utprovning så att halkskydden verkligen kan användas, skriver NTF som en av slutsatserna i sin undersökning. De föreslår också att kommunen använder sig av pensionärsorganisationer som "halkkontrollanter".

Fakta om enkäten:
4250 personer över 65 år har svarat på enkäten. 743 av dem är från Västernorrland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".