Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå Foto: Pressbild
Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå Foto: Pressbild

MSB Sandö:s öde lyfts till försvarsministern

Lena Asplund: Jag hoppas vi kan lösa det här
3:13 min

Räddningstjänsterna i norr behöver också en utbildningsplats. Det anser den moderata riksdagsledamoten Lena Asplund från Sollefteå och planerar nu att lyfta frågan till försvarsminister Peter Hultqvist (S).

När statliga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska dra ner är verksamheten med ungefär 100 personer på Sandö hotad. Det här är ett problem på flera sätt, anser riksdagsledamoten Lena Asplund (M) från Sollefteå. Dels handlar det om att deltidsbrandmän i norra Sverige får långt till en utbildningsplats, dels om att det försvinner ytterligare statliga jobb från Västernorrland om Sandö läggs ner.

– Det har försvunnit nog mycket statliga tjänster i vår region, säger Lena Asplund.

Vilket gehör har frågan om statliga jobb utanför storstadsområdena?

– Myndighetscheferna, generaldirektörerna, bestämmer själva och de har en förmåga att dra verksamheten till Stockholm. Man bör se över var man lägger statliga myndigheter. Jag tror inte att på att flytta myndigheter men vid omorganisationer till exempel då bör man se att det finns orter utanför storstäderna.

Bör generaldirektörerna för statliga verk få ett tydligare uppdrag att finnas över hela landet?

– Varför inte? Jag kanske inte går i takt med mitt eget parti där men jag har en förmåga att inte alltid göra det så jag klarar av det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".