Flytta statliga jobb till Norrland

Ewa Back: Det är illa att statliga jobb enbart hamnar i storstäderna
6:53 min

Trots att antalet statliga jobb har ökat de senaste åren har de minskat i glesbygd. En urbanisering det är dags att sätta stopp för, anser Norrlandsförbundet som nu ryter ifrån.

Bara 1% av alla statliga jobb finns i glesbygd. Alldeles för lite anser Norrlandsförbundet som nu tycker att något måste göras åt saken. Bara de senaste 20 åren har över 4700 statliga jobb försvunnit från Västernorrland.

– Det här är illa i ett land där politiken faktiskt kan säga ifrån och säga hur man vill ha det, säger Ewa Back, ordförande i Norrlandsförbundet. Jag tycker frågan har varit uppe för lite i olika forum. Den har inte varit högst på dagordningen.

Har det varit ett misstag att de olika länen talar för sig och att frågan inte lyfts från ett större perspektiv - att Norrland gör det tillsammans?

– Jag tycker att det är bra om man kan tala för ett större område i frågor som rör ett större område och det gör ju det här i allra högsta grad, säger Ewa Back.

Norrlandsförbundet vill se ersättningsjobb. Att orter som blivit av med många statliga jobb prioriteras när nya statliga jobb skapas men de kan också tänka sig att man ser över möjligheten med flytt av hela verk och hänvisar till flytten verk till länet under 60-70-talet. Något som visat sig vara lyckat för t ex Sundsvall som efter flytten av Försäkringskassan och Statens pensionsverk bland andra börjat etablera sig som en IT-stad.

Du är själv socialdemokrat och vi har nu en röd/grön regering. Vad tror du om viljan från regeringens sida att göra någonting åt att de statliga jobben rinner ut Norrland?

– Jag tror att det finns en sådan vilja men sedan gäller det att göra verkstad utav viljan också, säger Ewa Back.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".