Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Timrå IK säljer arenan för att undvika konkurs

Uppdaterat torsdag 29 januari 2015 kl 14.02
Publicerat torsdag 29 januari 2015 kl 12.22
Klubbdirektör Lars Nolander och kommunalråd Ewa Lindstrand (S): Vi har jobbat stenhårt
(13 min)
Eon-arena, Timrå IK, Eon,
1 av 2
Arenan i Timrå. Foto: Anna Ahlström/SR
Lars Nolander, Timrå IK och kommunalråd Ewa Lindstrand (S) under presskonferensen om lösningen för Timrå IK. Foto: Christer Sunesson/SR
2 av 2
Lars Nolander, Timrå IK och kommunalråd Ewa Lindstrand (S) under presskonferensen om lösningen för Timrå IK. Foto: Christer Sunesson/SR

Lösningen på de ekonomiska problemen för Timrå IK är att sälja hockeyarenan. Det meddelade Timrå kommun och Timrå IK idag. Samtidigt kommer kommunen, banken och näringslivet gå in med en hemlig summa pengar för att lösa klubbens akuta skulder.

Är det här en hållbar lösning? Vad tror ni? Diskutera i kommenteringen! 

De akuta skulderna för Timrå IK kommer att lösas in idag och imorgon med hjälp av pengar från banken, näringslivet och Timrå kommun och klubben undviker därmed konkurs. Kommunen lägger 4,5 miljoner kronor vilket motsvarar vad kommunen betalar i hyra för hallen. Timrå kommun lägger alltså inga extra pengar, enligt kommunalråd Ewa Lindstrand (S).

Den mer långsiktiga lösningen är att sälja hockeyarenan.

– Vi har jobbat stenhårt i flera dagar och vi kan konstatera nu att arenan kommer att säljas, sa Timrå kommuns kommunalråd Ewa Lindstrand (S) i början av presskonferensen tidigare idag. 

– Det skapas först en kortsiktig lösning från kommunen, banken och klubben. Då får vi en respit i tid, säger kommunalråd Ewa Lindstrand.

I nästa vecka kommer arenan bjudas ut på fastighetsmarknaden och Timrå kommun ser stora möjligheter att få den såld. 

– Det här räddar hockeygymnasiet och den framtida hockeyverksamheten i kommunen, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand (S).

– Vi har kommit till en lösning som gör att vi kan fortsätta med hockeyn från de allra minsta upp till A-laget, säger Timrås klubbdirektör Lars Nolander. 

Enligt Timrå IK ser marknaden för att sälja arenan bättre ut än vad man tidigare trott.

– Under förhandlingarna och diskussionerna har vi upptäckt att marknaden för arenan ser bättre ut än vad vi tidigare trott, konstaterar Lars Nolander.

Timrå IK räknar alltså med att prislappen på arenan är bra mycket högre än vad som tidigare har nämnts. Men klubben kommer att behöva fortsätta jaga kostnader. 

– Färre kommer att jobba i föreningen och klubben måste klara sig med mer ideella krafter, säger klubbdirektören Lars Nolander. 

Timrå IK och Timrå kommun är nu överens om både en kortsiktig och en långsiktig lösning för klubben, tillsammans med både banken och näringslivet.

Vi får kortsiktig hjälp idag och imorgon så kan klubben städa ut de akuta skulderna. Klubben får tillskott av kapital.

Hur mycket pengar det rör sig om i akuta pengar från kommunen, näringslivet och banken vill Lars Nolander inte uppge och arenan ska säljas innan februari är slut.

Vad beräknar ni för marknadsvärde på arenan nu?

– Det har varit mycket diskussion om värdet. Vi har investerat 100 miljoner under 11 år och vi utgår från att värdet idag är minst 45 miljoner kronor, säger Lars Nolander. 

Hur långsiktigt är det här?

– När arenan är såld är föreningen skuldfri. Vi kommer inte ha ett enda banklån. Samtidigt måste vi dra ner på kostnaderna, säger Lars Nolander, klubbdirektör i Timrå IK.

– Vi har varit väldigt, väldigt nära en konkurs. Hade vi inte kommit fram till den här lösningen hade vi varit tvungna att lämna in konkursansökan i början av nästa vecka, säger Lars Nolander. 

Kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) är också nöjd med kombinationen av akuta pengar och en försäljning av arenan.

– Det känns skönt att vi äntligen hittat en lösning. Vi har säkrat framtiden för Timrå IK och ungdomsverksamheten, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand.

– Det har varit en tuff resa, säger hon.

Den summa som kommunen går in med i akuta pengar motsvarar den hyra kommunen betalar för arenan. Det handlar om 4,5 miljon kronor, uppger Ewa Lindstrand.

Är det här sista gången ni räddar Timrå IK?

– Jag tror att det här kommer gå vägen, säger Ewa Lindstrand.

När arenan är såld kommer Timrå kommun att hyra hela arenan enligt Ewa Lindstrand. Sedan kommer Timrå IK att hyra av kommunen. Hon säger att Timrå kommun inte vill betala mer än vad de gör i dag, 4,5 miljoner.

Kommer Timrå IK att få betala den summa som i så fall skjuter över i hyra då?

– Ja det får de göra, säger hon.

Finns det köpare till arenan?

– Det har dykt upp intressenter under de här diskussionerna, säger kommunalråd Ewa Lindstrand och småskrattar lite. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".