SCA:s vd Jan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT
SCA:s vd Jan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT

SCA:s vd om privatresorna: Legitima affärsresor

Ändrar policyn efter kritiken
5:28 min

På fredagsförmiddagen presenterade skogsjätten SCA sitt bokslut för 2014. Det blev bolagets bästa resultat genom tiderna, berättar vd Jan Johansson. Men de flesta frågor som bolaget får handlar om hur ledningen flugit med företagets privatplan. Såhär svarar Jan Johansson på kritiken.

– De resor som har lyfts fram har samtliga varit legitima affärsresor. Ibland kombinerar man ett affärsmöte eller kundmöte med representation. Där är jag där och representerar SCA samtidigt som jag är där och jobbar så ur det perspektivet är det inget konstigt att kombinera.

Hur kan det komma sig att det har varit okej att ha med sig fruar, barn och barnbarn på affärsflyget?

– Vi har haft en policy som säger att om det inte ökar kostnaderna för bolaget så kan man ta med sig en hustru eller ett barn till exempel, givet att de då betalar till bolaget motsvarande vad en biljett skulle kosta. Så har policyn varit. Nu har vi ändrat den, vi har tagit bort den möjligheten. Vi har också tagit bort möjligheten att använda flyget för representation.

Men om det var helt okej och allt har att göra med affärer, varför har ni då ändrat policyn?

– Vi har varit lyhörda mot den stämning och den kritik som har varit. Vi kan inte leva i isolation i ett samhälle så vi har lyssnat, tagit till oss och vi har ändrat, säger SCA:s vd Jan Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".