Eva Selander, Jan Gerhardsen och Lena Wilson
Socialsekreterarna Eva Selander, Jan Gerhardsen och Lena Wilson är haft nog av den pressade arbetssituationen. Foto: Billy Abraha

Socialsekreterare vill få en bättre arbetsmiljö

Lena Wilson: Barn kan fara illa
3:42 min

Socialsekreterare inom Socialtjänsten i Sundsvall har i flera år försökt att få till en förändring av den pressade arbetssituationen som de tycker är ohållbar. Tidigare i veckan besökte de socialnämnden för att återigen uppmärksamma politikerna om problemet.

Socialsekreterarna går på knäna och beskriver en ohållbar arbetssituation. En del av problemet är att det är svårt att rekrytera personal, och det gör att arbetsbördan blir för stor för dom som arbetar, och det här har gjort att många har valt att byta jobb.

– Jag tycker att vi har en väldigt pressad arbetssituation och det är oacceptabelt. Jag är framförallt rädd för vilka konsekvenser som det här får. Inte bara för oss som har de här arbetsförhållandena, utan för även dem som vi ska hjälpa.  När vi inte får de resurser som behövs så kan barn fara illa, säger socialsekreteraren Lena Wilson.

Även Lena Wilsons kollega, Eva Selander, ser stora risker med den pressade arbetssituationen.  

– Risken är att vi inte kan möta upp människors behov, säger hon.

I onsdags besökte ett gäng socialsekreterare i Sundsvall  socialnämndens sammanträde för att uppmärksamma politikerna om problemet.

– Vi hoppas att det här ska leda till en dialog där vi kan hjälpa barn och familjer på ett annat sätt.

Ni har ju varit  i kontakt med politikerna tidigare, men då har ni inte fått något gehör. Vad säger att ni kommer få det den här gången?

– Det återstår att se. Vi får se när dialogen kommer igång, säger hon.

Den dåliga arbetssituationen borde vara en prioriterad fråga, tycker socialsekreteraren Jan Gerhardsen.

– Det här är en fråga som man måste lyfta och ta på allvar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".