Polishuset i Sundsvall. Foto:Matilda Jansson
Mannen omhändertogs under söndagen och hittades död under natten till måndag. Foto:Matilda Jansson

Man dog i polisarresten

Polisen: Det hela är djupt olyckligt
2:32 min

En 43-årig man hittades livlös i en arrestcell i polishuset i Sundsvall natten till måndag. Hans liv gick inte att rädda. 

Mannen hade omhändertagits under söndagskvällen med stöd av LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. Eftersom det saknas en tillnyktringsenhet i Västernorrland förs berusade till polisarresten.

Under natten upptäckte bevakningspersonalen på polishuset i Sundsvall att mannen var livlös.

– Både bevakningspersonal och poliser försökte med hjärt- och lungräddning men mannen förklarades död på Sundsvalls sjukhus under natten, säger Börje Öhman, polisens kommunikationschef.

Åklagare ska nu pröva om det ska inledas en förundersökning.

Vilken utbildning har polisen för att ha uppsikt på personer som egentligen är i behov av vård?

– Vi har god erfarenhet och stor utbildning, det finns rutiner och regler för tillsyn. Är man mycket berusad får man en tätare tillsyn för att det inte ska hända någonting.

Hur har det funkat i det här fallet tycker du?

– Jag vill inte uttala mig i detalj eftersom det ska utredas. Men min bedömning är att det funkat som det ska. Det hela är djupt olyckligt.

Kommer ni att ändra era rutiner efter det som hänt?

– Min preliminära uppfattning är att vi inte kommer göra det. I det här fallet har våra rutiner fungerat, säger Börje Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".