Arrest dörr madrass
Idag tas berusade personer till arresten hos polisen. Foto: Christer Suneson/SR

Landstinget kan komma att öppna tillnyktringsenheten

Lena Berglund Friberg: Vi diskuterar frågan med kommunerna och polisen
3:02 min

Nu har en diskussion startat om att öppna landstingets tillnyktringsenhet igen. Enheten på Sundsvalls sjukhus lades ner för några år sedan och därför placeras personer med hög berusning i polisens arrestceller.

Så sent som i söndagsnatt dog en 43-åringen i polisarrest i Sundsvall efter att ha omhändertagits för berusning i söndagskväll. Men i framtiden kan de som omhändertas för berusning få vård istället.

– Det finns ett arbete där vi startat ett samtal mellan kommunerna, landstinget och polisen för att se över det här, säger Lena Berglund Friberg vårdområdesdirektör på landstinget i Västernorrland.

Hon kan i nuläget inte svara på när det kan finnas tillnyktringsenheter i länet, utan det måste finnas en lösning för hela länet.

– Den här problematiken finns på alla orter.

Sedan tidigare finns det också diskussioner om att Kriminalvården ska ta över ansvaret för flera av polisens arrester. Varje år görs omkring 100 000 intagningar på polisarrester i Sverige. Av dem är mellan 50 000 och 60 000 omhändertagna av kraftig berusning. I snitt dör sex personer som omhändertagits för just berusning. De vanligaste dödsorsakerna är akut alkoholförgiftning eller blandförgiftning med alkohol, narkotika och läkemedel.

Redan 2011 föreslog regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson att vård ska ersätta fyllecellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".